Φόρος τιμής σε Γερμανό αρχιτέκτονα οι λευκές σημαίες

Φόρος τιμής σε Γερμανό αρχιτέκτονα οι λευκές σημαίες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Να τιμήσουν τον γεννημένο στη Γερμανία αρχιτέκτονα Τζον Ρέμπλινγκ, δημιουργό της γέφυρας του Μπρούκλιν, ήθελαν δύο Γερμανοί εικαστικοί, που ύψωσαν λευκές σημαίες στο εμβληματικό κτίσμα, αντικαθιστώντας τις αστερόεσσες στις 22 Ιουλίου, επέτειο θανάτου του ινδάλματός τους. Σύμφωνα με χθεσινή τους αποκάλυψη στην εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης, ο 37χρονος Μίσα Λάινκαουφ και ο 35χρονος Ματίας Βέρμκε περιέγραψαν πώς αντικατέστησαν τις δύο αμερικανικές σημαίες στον κεντρικό πυλώνα της γέφυρας, με δύο λευκά λάβαρα, τα οποία είχαν οι ίδιοι ράψει.

Οι δύο Γερμανοί δήλωσαν ότι διείσδυσαν στη φυλασσόμενη περιοχή του κεντρικού πυλώνα μεταξύ 3 και 5 τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου, έχοντας κρύψει τις λευκές σημαίες, εμβαδού 28 τ.μ. η κάθε μία, σε σακίδια. Αναρριχήθηκαν στην οροφή χάρη στα συρματόσχοινα της γέφυρας, ενώ κάλυψαν τους στραμμένους στις σημαίες προβολείς με οικιακό αλουμινόχαρτο.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τους Times από τη Γερμανία, ο Λάινκαουφ είπε: «Είδαμε τη γέφυρα, που έχει σχεδιαστεί από Γερμανό, απόφοιτο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Βερολίνου, ως την ωραιότερη έκφραση ενός μεγαλειώδους αλλά χρηστικού δημόσιου κτιρίου. Αυτή την αισθητική αρτιότητα προσπαθήσαμε να συλλάβουμε με την εικαστική μας παρέμβαση».

Η συμβολική έπαρση των λευκών σημαιών συνέπεσε με την ημερομηνία θανάτου του ταλαντούχου αρχιτέκτονα Τζον Αουγκάστους Ρέμπλινγκ, στις 22 Ιουλίου 1869. Οι δύο καλλιτέχνες επέμειναν ότι, αφού υπέστειλαν τις υπάρχουσες αμερικανικές σημαίες, τις δίπλωσαν προσεκτικά και σύμφωνα με τον κώδικα σηματωρού του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που ορίζει με ακρίβεια μοιρογνωμονίου τον τρόπο έπαρσης, υποστολής και αποθήκευσης της αστερόεσσας. Αν και αρνήθηκαν να αποκαλύψουν εάν είχαν συνεργούς, επισήμαναν ότι δεν παρατήρησαν την ύπαρξη καμερών ασφαλείας.

Ειδική ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών είχε χρειαστεί αρκετές ώρες στις 22 Ιουλίου για να ελέγξει τη γέφυρα, καθώς οι λευκές σημαίες αντιμετωπίστηκαν αρχικά όχι ως αστείο, αλλά ως προειδοποίηση για τρομοκρατικό χτύπημα.

Λίγες ημέρες αργότερα, η εισαγγελία της Νέας Υόρκης κατέθεσε δικαστικό αίτημα στην ιστοσελίδα Twitter ώστε αυτή να αποκαλύψει τις ταυτότητες των διαχειριστών του σατιρικού λογαριασμού @BicycleLobby, που είχε «αναλάβει την ευθύνη» της ενέργειας. «Ανεβάσαμε τις λευκές σημαίες για να βροντοφωνάξουμε την απαίτησή μας για ολική παράδοση της γέφυρας του Μπρούκλιν στους ποδηλάτες», έγραφε ο σατιρικός λογαριασμός, το χιούμορ του οποίου δεν συγκίνησε την εισαγγελία της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Από τη μεριά του, το γερμανικό εικαστικό δίδυμο αποκάλυψε ότι έχει προβεί σε πολλές ανάλογες «παρεμβάσεις» σε αρκετά μέρη του κόσμου, χωρίς να έχει προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών αρχών.                                                 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή