ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Ανησυχία για το φυσικό αέριο

Βουλγαρία: Ανησυχία για το φυσικό αέριο

Ανησυχίες για την ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών αερίου διατυπώνει μερίδα των βουλγαρικών ΜΜΕ, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι στη Βουλγαρία, το 80% του αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, μέσω Ουκρανίας.

Σε σχετικό δημοσίευμά της, με τίτλο «Αναλυτές: Το αέριο στην ΕΕ είναι ανεπαρκές», η εφημερίδα «Τρουντ», επικαλούμενη τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, γράφει ότι «τα αποθέματα αερίου της ΕΕ δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου, εάν σταματήσει η μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας».

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενη διακοπή προμηθειών αερίου, ενώ στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως μέχρι στιγμής, η Bulgargaz δεν έχει απαντήσει σε ερώτηση που της έχει τεθεί από την ίδια εφημερίδα για το αν έχει υπάρξει προειδοποίηση για ενδεχόμενη αναστολή προμηθειών αερίου από το Κίεβο.

Η «Τρουντ» γράφει ακόμη ότι η μόνη αποθήκη αερίου σε βουλγαρικό έδαφος, στο Τσίρεν, είναι γεμάτη κατά 75,2%. Το ποσοστό αυτό, όπως επισημαίνεται, είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 40 μέρες, σε περίπτωση που περιοριστούν οι προμήθειες σε τελικούς πελάτες.