Πυρά πυροβολικού για πρώτη φορά στο Ντονέτσκ – Τουλάχιστον ένας νεκρός

Πυρά πυροβολικού για πρώτη φορά στο Ντονέτσκ – Τουλάχιστον ένας νεκρός

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρά του πυροβολικού έπληξαν σήμερα για πρώτη φορά μια περιοχή κοντά στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ, προπύργιο των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και άλλοι 11 να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της τοπικής κυβέρνησης, μέσα σε τρεις ημέρες μαχών στην περιοχή του Ντονέτσκ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 74 πολίτες και έχουν τραυματιστεί άλλοι 116.

Συνολικά, 839 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.623 έχουν τραυματιστεί στην περιφέρεια του Ντονέτσκ από το ξέσπασμα της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης.

Καθώς οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές, πυροβολικό έπληξε το Ντονέτσκ και οι οβίδες ανάγκασαν τρομοκρατημένους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Δεν είναι σαφές, ανέφερε το Ρόιτερς, αν τα πυρά προήλθαν από κυβερνητικές δυνάμεις ή αυτονομιστές. Δύο οβίδες έπεσαν σε απόσταση 200 μέτρων από το ξενοδοχείο Park Inn Radisson, ένα από τα μεγαλύτερα στην πόλη, με αποτέλεσμα να σπάσουν παράθυρα. Μία οβίδα άνοιξε μια τρύπα στον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας, μια δεύτερη άνοιξε έναν μεγάλο κρατήρα σε ένα πεζοδρόμιο.

Σε μικρή απόσταση μπορούσε κανείς να δει ένα πτώμα καλυμμένο με ένα σεντόνι και λίμνες αίματος στο έδαφος.

Οργανώσεις αρωγής λένε ότι οι πολίτες στις πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και δεν έχουν ηλεκτροδότηση, έπειτα από τέσσερις μήνες συγκρούσεων στις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πολίτες του Ντονέτσκ βγήκαν από σπίτια και γραφεία μετά τις εκρήξεις. Οι εργαζόμενοι στο κυριότερο κτίριο του δήμου έσπευσαν στο κλιμακοστάσιο έπειτα από μια προειδοποίηση να απομακρυνθούν από τους χώρους εργασίας τους. Λίγο αργότερα ακούστηκε ο συριστικός ήχος κι άλλων οβίδων και τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακόμη.

Η Λίλια Τσέλινα, 54 ετών, ζούσε στο διαμέρισμα ένας τοίχος του οποίου χτυπήθηκε από οβίδα. «Μπήκε κατευθείαν στο διαμέρισμα. Δόξα τω Θεώ δεν ήμουν στην κουζίνα», είπε. «Ο άντρας μου μού έλεγε ότι δεν θα χτυπήσουν ποτέ οβίδες το σπίτι μας, (ότι θα πλήττονταν) μόνο μεγάλα κτίρια. Αλλά δείτε τι έγινε».

Μια κάτοικος είπε ότι τις οβίδες τις έριξαν αυτονομιστές. Αντίθετα, ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος των αυτονομιστών, ο Novorossiya («Νέα Ρωσία») ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν στόχους σε διάφορες περιοχές του Ντονέτσκ.

Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε ενώ δεκάδες φορτηγά με βοήθεια από τη Ρωσία —2.000 τόνους νερού, βρεφικές τροφές, έτοιμα γεύματα κ.λπ.— συνέχιζε να κινείται προς τα σύνορα με την Ουκρανία. Το Κίεβο επανέλαβε σήμερα ότι δεν θα επιτραπεί στην οχηματοπομπή να μπει στο ουκρανικό έδαφος πριν ελεγχθεί εξονυχιστικά από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή