ΚΟΣΜΟΣ

Ιερουσαλήμ: Πάνω από 600 συλλήψεις Παλαιστίνιων μέσα σε ένα μήνα

ieroysalim-pano-apo-600-syllipseis-palaistinion-mesa-se-ena-mina-2039633

Οι αστυνομικές αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν άλλους 52 Παλαιστίνιους τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, γεγονός που σημαίνει ότι οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι από τις αρχές Ιουλίου ξεπερνούν πλέον τους 600.

Η Ιερουσαλήμ και ιδίως το ανατολικό τμήμα της συγκλονίζεται από ταραχές μετά τη δολοφονία, στις αρχές Ιουλίου, ενός εφήβου που τον έκαψαν ζωντανό σε αντίποινα για την απαγωγή και τη δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και 175 ανήλικοι και ότι "οι επιχειρήσεις των αρχών συνεχίζονται". Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν επειδή εκτόξευαν πέτρες ή βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών που περιπολούσαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Ορισμένοι έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους.

Ωστόσο, ο Σύλλογος Φυλακισμένων Παλαιστινίων υποστηρίζει ότι καταμέτρησε 1.650 συλλήψεις στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη ενώ το κέντρο Μουσάουα, μια μη κυβερνητική οργάνωση που προασπίζεται τα δικαιώματα των Αράβων Ισραηλινών έκανε λόγο για "περισσότερους από 600" συλληφθέντες. Μάλιστα ο διευθυντής του Μουσάουα, Τζαφάρ Φάραχ, υποστήριξε ότι "για πρώτη φορά" στο Ισραήλ "η αστυνομία προσάγει ομαδικά τους νέους στα δικαστήρια και οι δικαστές το δέχονται, αρνούμενοι να εξετάσουν την κάθε υπόθεση ξεχωριστά".