ΚΟΣΜΟΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ταχύτερη του αντιμετωπίσιμου η εξάπλωση του Εμπολα

giatroi-choris-synora-tachyteri-toy-antimetopisimoy-i-exaplosi-toy-empola-2039673

H επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική «εξαπλώνεται και (η κατάσταση) επιδεινώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε» προειδοποίησε σήμερα η Τζοάν Λιου, διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έπειτα από μια επίσκεψη 10 ημερών στην πληγείσα περιοχή.

«Έχουμε μια πλήρη ανεπάρκεια των υποδομών» επισήμανε η ίδια ενώ έκρινε ότι «εάν δεν σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Λιβερία, δεν θα σταθεροποιήσουμε ποτέ την περιοχή».

«Και δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου» υποστήριξε η υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

H Tζοάν Λιου απηύθυνε έκκληση για μια διεθνή συνεργασία υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να κινητοποιηθούν. Πρέπει να το κάνουμε τώρα εάν θέλουμε να περιορίσουμε αυτήν την επιδημία» υπογράμμισε.

«Μια μεσοπρόθεσμη δέσμευση είναι απαραίτητη, εμείς μιλάμε για πολλούς μήνες, τουλάχιστον για 6 μήνες, και εγώ είμαι πολύ αισιόδοξη» διαβεβαίωσε η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο. Πρέπει να χαράξουμε μια νέα στρατηγική, ο Έμπολα δεν περιορίζεται μόνο σε κάποια χωριά, εξαπλώνεται σε μια πόλη 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, τη Μονρόβια» εξήγησε η ίδια.

Η αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση επικρατεί ένα «κλίμα γενικευμένου φόβου, όπως σε εποχές πολέμου» στην πληγείσα περιοχή στα σύνορα της Γουϊνέας, Σιέρα Λεόνε και Λιβερίας.

«Ο φόβος δεν είναι η καλύτερη αντιμετώπιση» τόνισε.

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη αυτή τη στιγμή τα κέντρα υγείας. Οι ικανότητες να παρακολουθήσουν τις επαφές των ασθενών είναι ανεπαρκείς» δήλωσε.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Καϊλάχουν, στη Σιέρα Λεόνε όπου χρειάστηκε να παρακολουθήσουν 2000 ανθρώπους που ήλθαν σε επαφή με ασθενείς του Έμπολα καθώς το προσωπικό δεν επαρκούσε παρά να παρακολουθήσει 250.

Εντωμεταξύ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (PAM) θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του προς ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουϊνέα προκειμένου να αποτρέψει μία επισιτιστική κρίση στις χώρες που πλήττονται από τον ιό Έμπολα ανακοίνωσε σήμερα το περιφερειακό γραφείο του Προγράμματος στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

«Έπειτα από αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων, θα προσφέρουμε βοήθεια σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις ζώνες υγειονομικού ελέγχου στις 3 πληγείσες χώρες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φαμπιέν Πομπεϊ, εκπρόσωπος τύπου του Προγράμματος για τη Δυτική Αφρική.

Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των νεκρών από τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην Ιστορία αυξήθηκε σε 1.145 στη δυτική Αφρική, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ. Μάλιστα, μέσα σε δύο ημέρες, ως την 13η Αυγούστου, αναφέρθηκαν 76 νέοι θάνατοι στις τέσσερις αφρικανικές χώρες οι οποίες πλήττονται από αυτήν.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι συνολικά 152 επιβεβαιωμένα, πιθανά και ύποπτα νέα κρούσματα του θανατηφόρου αιμορραγικού πυρετού αναφέρθηκαν μέσα σε δύο ημέρες στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων σε 2.127.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Έρνεστ Μπάι Κορόμα κάλεσε σήμερα τον ΠΟΥ να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 348 ανθρώπους στη δική του χώρα.

«Μόλις τους κάλεσα [τα στελέχη του ΠΟΥ] να εντείνουν την αντίδρασή τους λόγω του σημείου στο οποίο έχουμε βρεθεί. Χρειαζόμαστε μια πιο ρωμαλέα αντίδραση λόγω της φύσης της ασθένειας και του τρόπου που μας πλήττει», είπε ο πρόεδρος της χώρας αυτής κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.