Ογδόντα Γεζίντι «σφαγιάστηκαν» από αντάρτες στο Βόρειο Ιράκ

Ογδόντα Γεζίντι «σφαγιάστηκαν» από αντάρτες στο Βόρειο Ιράκ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους «σφαγίασαν» περίπου 80 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι σε ένα χωριό στο βόρειο τμήμα του Ιράκ όπως δήλωσε ένα μέλος της μειονοτικής ομάδας που έχει εκλεγεί στο κοινοβούλιο και δύο Κούρδοι αξιωματούχοι.

«Έφτασαν με οχήματα και ξεκίνησαν να σκοτώνουν σήμερα το απόγευμα», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος Χοσιάρ Ζεμπαρί. «Πιστεύουμε ότι τους σκότωσαν λόγω της θρησκείας τους. Αλλαξοπιστείτε ή πεθαίνετε» ανέφερε. Ένα μέλος της μειονότητας των Γεζίντι, που έχει εκλεγεί στο ιρακινό κοινοβούλιο, καθώς και ένας ακόμη Κούρδος αξιωματούχος, επιβεβαίωσαν τη σφαγή αυτή και πρόσθεσαν ότι οι γυναίκες του χωριού απήχθησαν από τους τζιχαντιστές.

Ο Γεζίντι βουλευτής Μαζάμα Χαλίλ είπε ότι επικοινώνησε με τους χωρικούς που είχαν επιζήσει από την επίθεση και αυτοί του μετέφεραν ότι η σφαγή διήρκησε περίπου μια ώρα. Ένας κάτοικος κοντινού χωριού, δήλωσε επίσης ότι ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους που κατάγεται από την ίδια περιοχή του έδωσε λεπτομέρειες της αιματοχυσίας.

«Μου είπε ότι οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους πέρασαν πέντε ημέρες προσπαθώντας να πείσουν τους χωρικούς να ασπαστούν το Ισλάμ και ότι μια ακόμη προσπάθεια προσηλυτισμού έγινε και σήμερα » ανέφερε ο χωρικός. « Στη συνέχεια μου είπε ότι συγκέντρωσαν τους άντρες του χωριού και τους σκότωσαν. Οι γυναίκες και τα κορίτσια πιθανόν μεταφέρθηκαν στο Ταλ Αφάρ, όπου βρίσκονται οι ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Οι πληροφορίες που μετέφερε ο χωρικός δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 500 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι κατά τη διάρκεια επίθεσής τους στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε πριν απο λίγες ημέρες ο υπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράκ μιλώντας στο Ρόιτερς. Ο Μοχάμεντ αλ Σία Σουντάνι είπε ότι οι σουνίτες μαχητές έχουν θάψει ακόμη και ζωντανούς μερικά από τα θύματά τους, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Περίπου 300 γυναίκες απήχθησαν ως σκλάβες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επικράτηση των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους σε μεγάλα τμήματα του βόρειου Ιράκ στα σύνορα με την κουρδική περιοχή έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση της Βαγδάτης και προκάλεσε τις πρώτες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές από το τέλος της εισβολής του 2001 ενώ δημιούργησε μεγάλο κύμα προσφύγων μεταξύ των χριστιανών και των Γεζίντι που εγκατέλειψαν τις περιοχές τους για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή