Νέες διαβουλεύσεις για την Ουκρανία αναμένονται στο Βερολίνο

Νέες διαβουλεύσεις για την Ουκρανία αναμένονται στο Βερολίνο

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι συνοριακοί φύλακες και οι τελωνειακοί από τη Ρωσία και την Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν στην επιθεώρηση της πρώτης ομάδας φορτηγών της ρωσικής οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Η οχηματοπομπή αναμένεται να ταξιδέψει από τη Ρωσία στην Ουκρανία υπό την αιγίδα της ΔΕΕΣ. Η Διεθνής Επιτροπή αναφέρει ότι περιμένει ακόμα να λάβει τις εγγυήσεις ασφάλειας από τις αντίπαλες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία προτού προχωρήσει με την επιθεώρηση των φορτηγών.

Παρά την συμφωνία δεν έχει ξεκινήσει η επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία

Οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στην περιοχή όπου έχει σταθμεύσει η ρωσική οχηματοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, όμως ο έλεγχος του φορτίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ από τη Μόσχα.

"Οι εκπρόσωποί μας βρίσκονται εκεί που είναι το κομβόι. Μέχρι στιγμής δεν επιθεωρούν το περιεχόμενο" των φορτηγών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βικτόρια Ζοτίκοβα.

"Χθες επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιθεώρηση, η οποία όμως δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Αμφιβάλλω αν θα ξεκινήσει και σήμερα", πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ο Σεργκέι Καραβαΐτσεφ, καθώς και ο εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφυλάκων Σεργκέι Αστάχοφ, επιβεβαίωσαν ότι οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε επιθεωρήσεις.

Τα περίπου 300 ρωσικά φορτηγά είναι σταθμευμένα από την Πέμπτη στην κοινότητα Κάμενσκ-Σαχτίνσκι, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο για την είσοδο της ρωσικής οχηματοπομπής η οποία μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο έδαφος της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η επιθεώρηση της οχηματοπομπής, δήλωσε στον Τύπο ένας εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στη Ρωσία, ο Πασκάλ Κουτάτ.

Το Κίεβο απομένει ακόμη να εγκρίνει την είσοδο του φορτίου, ενώ η ΔΕΕΣ αναμένει να λάβει «εγγυήσεις ασφαλείας» για την μεταφορά της βοήθειας στην άλλη πλευρά των συνόρων, διευκρίνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο αρχηγός των ανταρτών του Ντονέτσκ κατηγορεί το Κίεβο ότι καθυστερεί επίτηδες τα φορτηγά.

Το προπύργιο των ανταρτών, το Ντονέτσκ, το οποίο πολιορκεί ο ουκρανικός στρατός, «βρίσκεται σε μια πολύ ανησυχητική κατάσταση και τη βοήθεια, που η Ρωσία μας στέλνει και την οποία εμείς δεν έχουμε ακόμα λάβει, την έχουμε ανάγκη όπως το οξυγόνο» δήλωσε ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ο «πρωθυπουργός» των αυτονομιστών.

«Δεν είναι μόνο ο ουκρανικός στρατός που δεν θέλει να φθάσει σε εμάς η ανθρωπιστική βοήθεια και εγείρει εμπόδια προκειμένου εκείνη να φθάσει σε εμάς. Στην πραγματικότητα, (…) η ουκρανική κυβέρνηση την εμποδίζει εγείροντας κάθε πιθανό εμπόδιο, νόμιμο ή άλλο» υποστήριξε.

Τα περίπου 300 ρωσικά φορτηγά, που μεταφέρουν 1800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τη Μόσχα, παρέμεναν σταθμευμένα νωρίτερα σήμερα σε απόσταση σχεδόν 30 χιλιομέτρων από το συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ στη Ρωσία, στην περιοχή Καμένσκ- Σακτίνσκι, παρατήρησαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, γεγονός που σημαίνει ότι δε μετακινήθηκαν καθόλου από την περασμένη Πέμπτη.

Οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες και τελωνειακοί που βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος δεν έχουν ξεκινήσει την επιθεώρησή τους, καθώς αναμένουν έγγραφα εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού που έχει αναλάβει τη διανομή της βοήθειας στα προπύργια των ανταρτών.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα έστειλε στις τελωνειακές αρχές της Ουκρανίας μία ανακοίνωση που αφορά το περιεχόμενο των φορτηγών.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που βρίσκεται στο σημείο, Πολ Πίκαρντ, εξήγησε από την πλευρά του ότι μια συνάντηση μεταξύ των τελωνειακών αρχών της Ρωσίας και των εκπροσώπων της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα, στο Ντονέτσκ μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε κατά τη διάρκεια της νύχτας σδοφρά πυρά του πυροβολικού και εκρήξεις κοντά στις συνοικίες που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της πόλης.

Στο Λουγκάνσκ, το οποίο έχει περικυκλώσει και πολιορκεί ο ουκρανικός στρατός, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έκανε λόγο σήμερα για μια «πολύ δύσκολη» ανθρωπιστική κατάσταση, καθώς η πόλη δεν έχει πια νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί εδώ και 2 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρώτο βήμα για μια ειρηνευτική σύνοδο

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας που σχεδιάζεται να γίνει στο Βερολίνο σήμερα, Κυριακή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής συνόδου Κιέβου-Μόσχας, με υπόδειγμα μια συνάντηση η οποία είχε πραγματοποιηθεί στη Νορμανδία τον περασμένο μήνα, εκτιμά η προεδρία της Γαλλίας σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας εκδόθηκε έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και καταγράφεται εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Ο Ολάντ κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση και επιλεκτικότητα στις στρατιωτικές της ενέργειες» και ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα «αληθινή πολιτική διαδικασία».

«Και οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από ανθρωπιστική άποψη και όσον αφορά τις ανάγκες του πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε στην εφημερίδα Μπιλντ ότι "θέλει να βάλει τέλος στις βίαιες συγκρούσεις" στην Ουκρανία, κατά τη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας.

"Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε επιτέλους να βάλουμε ένα τέλος στις βίαιες συγκρούσεις και να παράσχουμε στους κατοίκους που πλήττονται από τη βία στην ανατολική Ουκρανία την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται", δήλωσε σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας.

Ο Σταϊνμάγερ θα συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν και της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Την Παρασκευή η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και του ζήτησε να σταματήσει "η ροή στρατιωτικού υλικού, στρατιωτικών συμβούλων και ενόπλων από τα σύνορα" με την Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή