Νέα όξυνση της σύρραξης στη Λιβύη

Νέα όξυνση της σύρραξης στη Λιβύη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Ουδείς γνώριζε μέχρι χθες το βράδυ σε ποιον ανήκαν τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν χθες θέσεις πολιτοφυλάκων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, με τον από αέρος βομβαρδισμό να σηματοδοτεί νέα όξυνση στη σύρραξη μεταξύ ένοπλων ομάδων.

Σύμφωνα με τηλεοπτικά δίκτυα της Λιβύης, αεροσκάφη έπληξαν με βόμβες βάσεις πολιτοφυλάκων από τη Μιζράτα, στην πρωτεύουσα. Οι πολιτοφύλακες της Μιζράτα μάχονται αυτούς της πόλης Ζιντάν της Δυτικής Λιβύης, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την Τρίπολη. Κάτοικοι της πρωτεύουσας διηγήθηκαν ότι άκουσαν πολλά τζετ να πετούν πάνω από την πρωτεύουσα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Δυνατοί ήχοι εκρήξεων ακολούθησαν τις πτήσεις αυτές, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν σε πολλά μέχρι πρότινος στατικά μέτωπα της Τρίπολης.

Πηγή προσκείμενη στους πολιτοφύλακες της Ζιντάν ανέφερε χθες ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς θέσεων μαχητών της Μιζράτα. «Οι δυνάμεις μας διαπίστωσαν την επιτυχία των βομβαρδισμών θέσεων πολιτοφυλάκων της Μιζράτα», είπε μαχητής της Ζιντάν.

Την ίδια στιγμή, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες προσκείμενες στην πολιτοφυλακή της Μιζράτα κατηγορούσαν τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ ως υπεύθυνο για την αεροπορική επιδρομή. Ο Χαφτάρ έχει στο παρελθόν χρησιμοποιήσει αεροπλάνα από αεροπορική βάση της Βεγγάζης, την οποία ελέγχει, για να πλήξει θέσεις ισλαμιστών μαχητών στην Ανατολική Λιβύη. Εντείνοντας τη σύγχυση, λιβυκά ειδησεογραφικά τηλεοπτικά δίκτυα άφηναν χθες υπόνοιες ότι πίσω από την αεροπορική επιδρομή κρύβονται «ξένες χώρες» και ειδικότερα τα όμορα της Λιβύης κράτη.

Η ανίσχυρη κεντρική κυβέρνηση της Τρίπολης δεν διαθέτει αξιόπιστο εθνικό στρατό και δεν ασκεί τον παραμικρό έλεγχο στην ίδια την Τρίπολη. Το κυβερνητικό έργο πραγματοποιείται από το Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, όπου έχει την έδρα του το Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί μακριά από τις μάχες. Την Κυριακή, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη τόνισε τη θλίψη της για την αδυναμία συμφωνίας με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή