Ερευνα για τις πληροφορίες περί γερμανικής κατασκοπείας θα διεξάγει η Τουρκία

Ερευνα για τις πληροφορίες περί γερμανικής κατασκοπείας θα διεξάγει η Τουρκία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Τουρκίας θα διεξάγουν έρευνα σχετικά με τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης το σαββατοκύριακο σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία κατασκόπευε την Άγκυρα, παρά το ότι τα δύο κράτη είναι εταίροι στο NATO, δήλωσε ένα κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) σήμερα.

Σε ένα δημοσίευμά του, το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας της Γερμανίας υπέκλεψε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον —αν και αυτό έγινε κατά λάθος, όπως ανέφερε—, αλλά και σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων, από το 2009. Στην περίπτωση της Τουρκίας, σύμφωνα με το Σπίγκελ, η κατασκοπευτική δραστηριότητα πιθανόν συνεχίζεται.

Ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο αντιπρόεδρος του AK, δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν «σοβαρά» το θέμα αυτό.

«Ασφαλώς η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Εξωτερικών θα διεξαγάγουν τις απαραίτητες έρευνες για τις καταγγελίες που έγιναν από το περιοδικό», είπε ο Σαχίν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Σαχίν πάντως επισήμανε ότι το δημοσίευμα πρέπει να εξεταστεί «προσεκτικά», δοθείσης της τεταμένης σχέσης ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και το Σπίγκελ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει μύδρους επανειλημμένα εναντίον του περιοδικού νωρίτερα φέτος, λόγω ενός ιδιαίτερα επικριτικού άρθρου για την καταστροφή στο ορυχείο στη Σόμα. Ο ανταποκριτής του Σπίγκελ στη χώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία για ένα διάστημα εξαιτίας των απειλών κατά της ζωής του μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ερντογάν θα ορκιστεί πρόεδρος της Τουρκίας την 28η Αυγούστου, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές την 10η Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή