ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μάχες στο Λουγκάνσκ, πυρά στο Ντονέτσκ

Ουκρανία: Μάχες στο Λουγκάνσκ, πυρά στο Ντονέτσκ

Μάχες μαίνονται σήμερα στο κέντρο της πόλης Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές αντάρτες οι οποίοι την ελέγχουν από τον Απρίλιο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Μία συνοικία της πόλης απελευθερώθηκε. Οι μάχες συνεχίζονται στο κεντρικό τμήμα της πόλης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, σφοδρές ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν σήμερα στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ, προπύργιο των φίλα προσκείμενων στη Μόσχα αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ο οποίος βρίσκεται στο σημείο.

Ο δημοσιογράφος μετέδωσε ότι είδε πέντε ως έξι ενόπλους κρυμμένους πίσω από αυτοκίνητα στο χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου να τρέχουν και να πυροβολούν εναντίον μιας άλλης ομάδας ανθρώπων.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα στους σφοδρούς βομβαρδισμούς στην πόλη Μακιίβκα, 16 χλμ. νότια της πόλης Ντονέτσκ, προπύργιου των αυτονομιστών, όπως μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σφοδρά πυρά πυροβολικού πλήττουν μια περιοχή της πόλης κοντά σε έναν σταθμό λεωφορείων από το πρωί. Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να καταφύγουν σε υπόγεια για να προστατευτούν, αλλά ο φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως μια γυναίκα και δύο άνδρες σκοτώθηκαν.

Οι νέες μάχες στη Λουγκάνσκ εξάλλου ανάγκασαν τις ουκρανικές αρχές να διακόψουν τις προσπάθειες να ανασύρουν τα πτώματα των θυμάτων του βομβαρδισμού μιας αυτοκινητοπομπής με εκτοπισμένους αμάχους, όπως δήλωσε ο Λισένκο.

«Χθες το απόγευμα καταφέραμε να ανασύρουμε 15 σορούς. Οι προσπάθειες (να ανασυρθούν και άλλες) έχει πλέον ανασταλεί διότι η στρατιωτική δραστηριότητα έχει αρχίσει ξανά στην περιοχή» της Λουγκάνσκ, είπε ο Λισένκο κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η αυτοκινητοπομπή με εκτοπισμένους ανθρώπους, πρόσφυγες, με τα οχήματα να έχουν αναρτημένες λευκές σημαίες σε εμφανή σημεία, δέχθηκε επίθεση με πυραύλους και όλμους χθες, με συνέπεια «δεκάδες» από τους επιβαίνοντες αμάχους να σκοτωθούν, όπως ανακοίνωσε το Κίεβο, το οποίο κατηγόρησε για την επίθεση αυτή τους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Οι αντάρτες απέρριψαν κατηγορηματικά ότι εξαπέλυσαν αυτοί την επίθεση.