Παραδομένο στο χάος το Φέργκιουσον

Παραδομένο στο χάος το Φέργκιουσον

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαοτική παραμένει η κατάσταση στο Φέργκιουσον του Μιζούρι μετά τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό πριν από 10 ημέρες.

Το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία δέχθηκε σφοδρά πυρά και 31 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ δύο πολίτες τραυματίσθηκαν από τα πυρά των διαδηλωτών, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Ούτε μία σφαίρα δεν ρίχθηκε από αστυνομικούς, παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν σφοδρή επίθεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αξιωματικός της αστυνομίας Ρον Τζόνσον, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πολίτες τραυματίσθηκαν από πυρά διαδηλωτών και προσθέτοντας πως η αστυνομία κατέσχεσε δύο όπλα, καθώς και μια βόμβα μολότοφ.

«Αυτές δεν είναι ενέργειες διαδηλωτών, αλλά ενέργειες βίαιων εγκληματιών», δήλωσε ο Τζόνσον και ζήτησε από τους ντόπιους κατοίκους να διαδηλώνουν στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να διακρίνονται από τους βίαιους ταραχοποιούς, μερικοί από τους οποίους έχουν φθάσει ακόμη και από τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια μόνο και μόνο για να διαμαρτυρηθούν.

Το δίδαγμα από άλλες πόλεις που βίωσαν ανάλογες ταραχές

Η περίπτωση του Φέργκιουσον δεν είναι η μοναδική. Στο παρελθόν κι άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο βίαιων επεισοδίων.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Σινσινάτι, όπου το 2001 ξέσπασαν ταραχές μετά τη δολοφονία άοπλου αφροαμερικανού εφήβου από αστυνομικό. Οι βιαιοπραγίες κράτησαν για τέσσερις ημέρες, ωστόσο σε αντίθεση με το Φέργκιουσον δεν εκλήθη η εθνοφρουρά.

«Δεν πιστεύαμε ότι τα τανκς και οι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις θα βοηθούσαν. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις όπου η αστυνομία υποχωρούσε εντελώς προκειμένου να αφήσει τον κόσμο να εκτονωθεί ειρηνικά», δήλωσε ο τότε δήμαρχος Τσαρλς Λούκεν.

Ειδικοί υποστηρίζουν πάντως ότι τόσο στην περίπτωση του Σινσινάτι όσο και άλλων πόλεων έγινε σωστός χειρισμός της κατάστασης με την ανάπτυξη αρκετών αστυνομικών δυνάμεων αλλά και τον περιορισμό όσο το δυνατόν της χρήσης βίαιων μέσων από την πλευρά τους.

Αν και χρειάστηκαν χρόνια για την επούλωση των πληγών η πόλη κατέληξε σε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να επανεξετάσει και να διορθώσει τις διαδικασίες αστυνόμευσης, αντιμετωπίζοντας σταδιακά τα όποια προβλήματα.

Αλλά και το Μαιάμι είναι μία από τις πόλεις που έχουν κάτι να διδάξουν στον χειρισμό βίαιων ταραχών. Το 1989 η πόλη παραδόθηκε στο χάος όταν αστυνομικός σκότωσε δύο αφροαμερικανούς στη γειτονιά του Οβερτάουν. Ωστόσο η τάξη αποκαταστάθηκε μετά από μία εβδομάδα όταν εισαγγελείς καταδίκασαν τον αστυνομικό για ανθρωποκτονία χωρίς να χρονοτριβήσουν περιμένοντας το πόρισμα επιτροπής της αστυνομίας.

Το 1992 στο Λος Άντζελες βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν δικαστήριο αθώωσε τέσσερις αστυνομικούς που κατηγορούνταν για τον ξυλοδαρμό του Ρόντνει Κινγκ, ενός μαύρου εφήβου που είχε προσπαθήσει να διαφύγει όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητό του.

Τότε, οι ταραχές οδήγησαν στον θάνατο 55 ανθρώπων και την καταστροφή τουλάχιστον 600 κτιρίων.

Πάντως η καθηγήτρια Κάθι Λίζα Σνάιντερ από το αμερικανικό πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι το πρόβλημα στην περίπτωση του Φέργκιουσον είναι η απουσία ομάδων στην κοινότητα, οι οποίες θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο συνομιλητή και να διαπραγματευτούν με την αστυνομία. Κάτι που, όπως υποστηρίζει, συνέβη στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον εμποδίζοντας την κλιμάκωση επεισοδίων στην περίπτωση φυλετικών συγκρούσεων.

Ενδεικτικό το παράδειγμα του Όκλαντ όπου το 2009 αστυνομικός σκότωσε, κατά λάθος όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, έναν άοπλο νεαρό. Αποτέλεσμα ήταν ο αστυνομικός να παραιτηθεί και ενώ αρχικά αρνούνταν να μιλήσει στις αρχές, στη συνέχεια, εκπρόσωποι του σωματείου του συναντήθηκαν με κατοίκους επί έξι ώρες, άκουσαν τα παράπονά τους και συμφώνησαν τελικά σε αναθεώρηση των διαδικασιών αστυνόμευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή