Ιράκ: Ανθρωπιστική επιχείρηση του ΟΗΕ για μισό εκατ. πρόσφυγες

Ιράκ: Ανθρωπιστική επιχείρηση του ΟΗΕ για μισό εκατ. πρόσφυγες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα πως αρχίζει μια σημαντική επιχείρηση ανθρωπιστικής αρωγής στο βόρειο Ιράκ για να βοηθήσει μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους.

«Ενώπιον της επιδείνωσης της κατάστασης στο βόρειο Ιράκ, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες αρχίζει αυτή την εβδομάδα μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της για να βοηθήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που εξαναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», δήλωσε ο Άντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της Αρμοστείας που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Η εκτεταμένη αυτή επιχείρηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, θα αρχίσει αύριο Τετάρτη, διευκρίνισε.

Μια αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας θα δημιουργηθεί ανάμεσα στην Άκαμπα της Ιορδανίας και το Αρμπίλ στο Ιράκ. Εξάλλου η Αρμοστεία θα στείλει βοήθεια με αυτοκινητοπομπές από την Τουρκία και την Ιορδανία. Τέλος βοήθεια θα σταλεί δια θαλάσσης και ξηράς από το Ντουμπάι μέσω του Ιράν, εξήγησε ο Έντουαρντς.

Σε πρώτη φάση θα σταλούν περίπου 3.300 σκηνές, 20.000 πλαστικά καλύμματα, 18.500 κιτ σκευών κουζίνας και 16.500 δοχεία για μεταφορά υγρών.

Ο κύριος στόχος αυτής της επιχείρησης, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των εκτοπισμένων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν βρεθεί χωρίς καταφύγιο ή σπίτι, δήλωσε ο εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας τη σημασία να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων αυτών.

Μέχρι σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες υπολογίζει σε 1,2 εκατ. τον αριθμό των Ιρακινών που εκτοπίσθηκαν εξαιτίας των μαχών το 2014 στο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή