Επιχειρήσεις Ουκρανών για επανάκτηση εδαφών

Επιχειρήσεις Ουκρανών για επανάκτηση εδαφών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού για τη σταδιακή ανακατάληψη των ελεγχόμενων από τους φιλορώσους αντάρτες περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Αντριγ Λισένκο, οι κυβερνητικές δυνάμεις σημείωσαν πρόοδο χθες κατά των ανταρτών στο κέντρο του Λουγκάνσκ. «Μία συνοικία της πόλης έχει απελευθερωθεί και η σύγκρουση συνεχίζεται στο κεντρικό τμήμα», δήλωσε ο ίδιος. Το Λουγκάνσκ βρίσκεται εδώ και εβδομάδες αποκομμένο, με περιορισμένα τρόφιμα, και διανύει τη 18η ημέρα δίχως νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες. Οπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές, έχουν σημειωθεί τεράστιες καταστροφές, ενώ ζωές άμαχων πολιτών έχουν χαθεί με πολλούς ακόμη να έχουν τραυματισθεί.

Αντίστοιχες εικόνες χάους επικρατούν και στην πόλη Ντονέτσκ, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις και βομβαρδισμοί. Σύμφωνα με το Reuters, 5 έως 6 ένοπλοι κρύβονταν πίσω από αυτοκίνητα, που βρίσκονταν στον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, και πυροβολούσαν ενάντια σε μια δεύτερη ομάδα ενόπλων. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι ο επικεφαλής μιας ομάδας ανταρτών της πόλης Αρτεμίβσκ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Ντονέτσκ και το Λουκάνσκ, βρίσκεται υπό κράτηση. Οπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, πρόκειται για τον Σεμιόν Κοντακόβσκι.

Εξάλλου, 17 σοροί ανασύρθηκαν από αυτοκινητοπομπή που χτυπήθηκε από πύραυλο, καθώς μετέφερε πρόσφυγες. Ο Λισένκο ανέφερε ότι ακόμη 6 άτομα νοσηλεύονται, με τα μισά να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ουκρανικός στρατός επέρριψε τις ευθύνες για την επίθεση κοντά στο Λουκάνσκ τη Δευτέρα στους αντάρτες, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την επίθεση, αλλά δήλωσε πως δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ποιος ευθύνεται.

Σε μια προσπάθεια επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί το Σάββατο στην Ουκρανία με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ, καθώς και με τους δημάρχους ουκρανικών πόλεων. Ο Ποροσένκο, αν και θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις 30 Αυγούστου, αλλά θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι σε ημερομηνία που δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με την εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Αστον και με τον Ποροσένκο, στις 26 Αυγούστου στο Μινσκ.

Σε άλλες εξελίξεις, η Ουκρανία απαγόρευσε σε 14 ρωσικά κανάλια, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται το Russia Today και το Life News, να εκπέμπουν, κατηγορώντας τα για πολεμική προπαγάνδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή