Ομπάμα: Καρκίνωμα που απειλεί όλη την περιοχή το «Ισλαμικό Κράτος»

Ομπάμα: Καρκίνωμα που απειλεί όλη την περιοχή το «Ισλαμικό Κράτος»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα τόνισε χθες ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιτίθενται στο «Ισλαμικό Κράτος», το οποίο χαρακτήρισε «καρκίνο» που απειλεί όλη την περιοχή. Οι τζιχαντιστές προξένησαν νέα ρίγη φρίκης δημοσιεύοντας το βίντεο του αποκεφαλισμού του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, που είχε απαχθεί στη Συρία το 2012, και απείλησαν ότι αν δεν σταματήσουν οι αμερικανικές επιδρομές, ακόμη ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Στίβεν Σότλοφ, θα έχει την ίδια τύχη.

«Το ISIS (ισλαμικό κράτος) δεν εκπροσωπεί καμία θρησκεία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Τα θύματά τους είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα μουσουλμάνοι και καμία θρησκεία δεν κηρύττει τη δολοφονία αθώων. Κανένας δίκαιος Θεός δεν θα δικαιολογούσε αυτό που έκαναν χθες και αυτά που κάνουν κάθε μέρα». Στο βίντεο ο Φόλεϊ είναι ντυμένος με πορτοκαλιά στολή, στοιχείο που παραπέμπει στη φυλακή του Γκουαντάναμο, ενώ ο μαυροντυμένος εκτελεστής του μιλάει αγγλικά με βρετανική προφορά.

«Εύχομαι να μην ήμουν Αμερικανός», είναι μια από τις τελευταίες φράσεις του Φόλεϊ, η οποία θυμίζει τη διαφορετική προσέγγιση προς τις απαγωγές που έχει η αμερικανική και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι ΗΠΑ αρνούνται να διαπραγματευθούν με τρομοκράτες και δεν προσφέρουν λύτρα για κανέναν απαχθέντα, περιλαμβανομένου του Φόλεϊ. Αντίθετα, έρευνα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» υπολόγισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν καταβάλει τουλάχιστον 125 εκατ. δολάρια στην Αλ Κάιντα και τα παρακλάδια της για την απελευθέρωση ομήρων από το 2008. Μόνο πέρυσι, η λεία των τζιχαντιστών ήταν 66 εκατ. δολάρια. Δημοσίως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούνται ότι καταβάλλουν λύτρα, αλλά πρώην διπλωμάτες επιβεβαιώνουν ότι οι πληρωμές γίνονται με τη βοήθεια μεσαζόντων. Την άνοιξη απελευθερώθηκαν 4 Γάλλοι και 2 Ισπανοί δημοσιογράφοι που ήταν όμηροι του «Ισλαμικού Κράτους», μετά την καταβολή λύτρων από τις κυβερνήσεις τους.

Συνολικά υπολογίζεται ότι στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους» βρίσκονται περίπου 30 με 40 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί όμηροι, δημοσιογράφοι αλλά και εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, όλοι οι όμηροι βρίσκονται σε φυλακή στη συριακή πόλη Ράκα. Επίσης το «Ισλαμικό Κράτος» απήγαγε 49 Τούρκους υπηκόους κατά την κατάληψη του προξενείου της Μοσούλης τον Ιούνιο, μεταξύ αυτών και τον γενικό πρόξενο Ετζτίρκ Γιλμάζ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή