Μαίνονται οι μάχες στο Ντονέτσκ

Μαίνονται οι μάχες στο Ντονέτσκ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαινόταν για ακόμη μία μέρα χθες η σύγκρουση μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και φιλορώσων ανταρτών για τον έλεγχο της ανατολικής ουκρανικής πόλης Ντονέτσκ, όπου τουλάχιστον 43 άτομα, 34 πολίτες και εννέα στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες και 29 ακόμη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές. Ο ουκρανικός στρατός επιχείρησε να περικυκλώσει το Ντονέτσκ και να επανακαταλάβει τον κεντρικό σιδηρόδρομο που οδηγεί στη Ρωσία. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, Αντριγ Λισένκο, οι μάχες συνεχίζονταν χθες στο Ιλοβάγσκ, αν και οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής.

Το Ντονέτσκ βρίσκεται στο επίκεντρο των βομβαρδισμών. Το πρωί της Τετάρτης, πύραυλοι χτύπησαν κατοικημένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες βρισκόταν και το προάστιο της Μακίφκα. Πολλοί κάτοικοι του προαστίου έχουν αναζητήσει ασφάλεια σε αυτοσχέδια καταφύγια σε υπόγεια πολυκατοικιών για να αποφύγουν τις βόμβες, αναμένοντας με αγωνία την παύση των βομβαρδισμών. Ενας διοικητής των ανταρτών σχολίασε ότι αδυνατεί να καταλάβει γιατί ο στρατός βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές. «Δεν τοποθετούμαστε σε θέσεις όπου κατοικούν άνθρωποι», δήλωσε ο διοικητής με το ψευδώνυμο «Τσάικα». Τα ουκρανικά στρατεύματα, ωστόσο, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ανάλογες εικόνες εκτυλίσσονται στη γειτονική πόλη Λουγκάνσκ. Ο Λισένκο ανακοίνωσε χθες ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, ύστερα από πολυήμερες οδομαχίες. Οι κάτοικοι του Λουγκάνσκ παραμένουν χωρίς ρεύμα, νερό και τηλεπικοινωνίες για 19η συνεχόμενη ημέρα. Η Μόσχα έχει στείλει μία αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο η άφιξή της δεν έχει ακόμη επιτραπεί από το Κίεβο, αφού η προτεινόμενη διαδρομή διασχίζει εδάφη υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Την ίδια στιγμή, μερικά μόλις χιλιόμετρα από την εμφύλια σύγκρουση, στη ρωσική περιοχή Ροστόφ, λειτουργεί μία κατασκήνωση για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας, που επιθυμούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εκτακτης Ανάγκης, στρατηγό Λίκχοφ, οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα να παραμείνουν για τρεις ημέρες στην κατασκήνωση μέχρι να αποφασίσουν εάν επιθυμούν ένα νέο σπίτι σε ρωσικό έδαφος. Η κατασκήνωση, ωστόσο, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων όσοι συρρέουν στην τοποθεσία. Σε περισσότερες από πενήντα σκηνές και σε μερικές δεκάδες οχήματα ήδη διαμένουν περίπου 1.300 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε χθες ότι θα πραγματοποιήσει νέες στρατιωτικές ασκήσεις στα νότια της Ρωσίας. Η δοκιμή των συστημάτων προστασίας από αεροσκάφη και πυραύλους θα διεξαχθεί στη βάση Ασουλουκ στην περιοχή Αστρακάν. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από οκτακόσιοι στρατιώτες.

Σε άλλες εξελίξεις, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στη Μόσχα υπό την κατηγορία του βανδαλισμού, όταν σκαρφάλωσαν σ’ έναν ουρανοξύστη και τοποθέτησαν την ουκρανική σημαία, ενώ κατόρθωσαν, επίσης, να ζωγραφίσουν ένα μισό τεράστιο κίτρινο αστέρι πάνω σε μπλε μπογιά, ώστε να ομοιάζει με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ την ερχόμενη Τρίτη για τη διεξαγωγή συνομιλιών με στόχο την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, σχολίασε το συμβάν μέσω ενός βίντεο που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. «Μου αρέσει πολύ που την παραμονή της ημέρας που γιορτάζουμε την ουκρανική σημαία, ένα από τα ψηλότερα κτίρια της Μόσχας είναι βαμμένο στα χρώματά μας», είπε ο Ποροσένκο, αναφερόμενος στην εθνική ημέρα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. «Συγχαίρω αυτούς τους Ουκρανούς», πρόσθεσε χαμογελαστός ο Ουκρανός πρόεδρος. Μετά τη σύλληψη των τεσσάρων ατόμων, η σημαία απομακρύνθηκε από το κτίριο, που υπάρχει από τη σταλινική περίοδο.

Εξάλλου, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, δήλωσε απογοητευμένος για τον αντίκτυπο που έχει η ουκρανική κρίση στην κατάσταση της οικονομίας στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να πραγματοποιήσει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης του ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή