Το Μπεν Γκουριόν στο στόχαστρο της Χαμάς

Το Μπεν Γκουριόν στο στόχαστρο της Χαμάς

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. H Χαμάς προειδοποίησε χθες τις ξένες αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ από τις έξι τα ξημερώματα σήμερα, καθώς η πλήρης κατάρρευση των συνομιλιών του Καΐρου έχει οδηγήσει την ισραηλοπαλαιστινιακή σύγκρουση σε νέο παροξυσμό. Ως χθες το βράδυ, 22 Παλαιστίνιοι είχαν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, μεταξύ αυτών και η γυναίκα και ο 6 μηνών γιος του αρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, η πέμπτη απόπειρα του Ισραήλ να εξοντώσει τον Ντεΐφ απέτυχε. Ο Ντεΐφ, που θεωρείται ότι έχει υποστεί βαριές σωματικές βλάβες σε προηγούμενες απόπειρες, αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, ενώ σε ένα σπάνιο ηχογραφημένο μήνυμα, στις 29 Ιουλίου, είπε ότι «ο κατακτητής δεν θα είναι ασφαλής αν ο λαός μας δεν ζήσει με ελευθερία και αξιοπρέπεια».

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για εκεχειρία, την Τρίτη, τουλάχιστον 140 παλαιστινιακές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν με κατεύθυνση το Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν μεγάλο θραύσμα σε λεωφόρο κοντά στο Τελ Αβίβ, ενώ η αρχή πολιτικής προστασίας άνοιξε τα αντιαεροπορικά καταφύγια σε απόσταση ώς και 80 χιλιομέτρων από τη Γάζα.

Στη διάρκεια των δεκαήμερων συνομιλιών, η Αίγυπτος είχε προτείνει περιορισμένη ενδιάμεση συμφωνία με βάση την οποία το Ισραήλ θα διευκόλυνε τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών μέσω δύο συνοριακών περασμάτων, αφήνοντας τα ευρύτερα ζητήματα, όπως την κατασκευή λιμανιού και αεροδρομίου στη Γάζα, για συζήτηση σε ένα μήνα. Η Χαμάς απαιτούσε διευκρινίσεις σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών, τις οποίες το Ισραήλ δήλωνε ότι θα δώσει αργότερα. Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι εξάντλησαν τις δυνατότητές τους, καθώς η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις δύο πλευρές χωριστά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αναμένεται άλλος γύρος συνομιλιών σύντομα.

Η Χαμάς θεωρεί ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να αποσπάσει παραχωρήσεις αν εξακολουθεί να μάχεται παρά αν αποδεχθεί μια συμφωνία που αποτελεί ουσιαστικά επιστροφή στο καθεστώς αποκλεισμού που προϋπήρχε της 8ης Ιουλίου. «Τα βλέμματά μας είναι στον λαό μας», είπε χθες ο διαπραγματευτής της Χαμάς Χαλίλ αλ Χάγια. «Δεν μπορούμε να τους φέρουμε ένα έγγραφο ήττας έπειτα από 2.000 θύματα».

Η παλαιστινιακή αποστολή στις διαπραγματεύσεις αποτελούνταν από εκπροσώπους τόσο της Χαμάς όσο και της Παλαιστινιακής Αρχής, των οποίων οι στόχοι δεν ταυτίζονταν απολύτως. Ενας από τους στόχους του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ήταν να αποτραπεί σημαντική νίκη της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί συμφωνία που θα έθετε την Παλαιστινιακή Αρχή υπεύθυνη για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Τις διαπραγματεύσεις περιέπλεξε το γεγονός ότι η Αίγυπτος δεν ήταν μόνο διαμεσολαβήτρια αλλά και ενδιαφερόμενο μέρος, αφού έχει συμμαχήσει με το Ισραήλ αποκλείοντας τη Λωρίδα της Γάζας. Η Αίγυπτος δεν δέχθηκε να συζητηθεί το άνοιγμα του περάσματος Ράφα, στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, επιμένοντας ότι η όποια χαλάρωση του αποκλεισμού της ζώνης πρέπει να προέλθει από τα περάσματα προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αρχικά έτεινε προς το να αποδεχθεί μια συμφωνία, αλλά διέταξε τους διαπραγματευτές να σκληρύνουν τη θέση τους όταν το υπουργικό συμβούλιο ενημερώθηκε για την αιγυπτιακή πρόταση. Ο Νετανιάχου φοβήθηκε ότι μια συμφωνία που θα περιείχε ακόμη και τις παραμικρές παραχωρήσεις προς τη Χαμάς δεν θα εγκρινόταν από το υπουργικό συμβούλιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή