Καλύτερη «πλοήγηση» με δύο ακόμη δορυφόρους

Καλύτερη «πλοήγηση» με δύο ακόμη δορυφόρους

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από σήμερα το μεσημέρι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δορυφορικής πλοήγησης Galileo θα έχει ενισχυθεί με δύο ακόμη δορυφόρους στο διάστημα, ανεβάζοντας σε 6 τον συνολικό αριθμό των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά. Οι δορυφόροι Ντορέσα και Μιλένα, οι οποίοι πήραν το όνομά τους από τις δύο μαθήτριες που κέρδισαν στον σχετικό πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ζωγραφικής, αναμένεται να απογειωθούν από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο κοντά στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Με την εκτόξευσή τους γίνεται ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία πλήρως αναπτυγμένου συστήματος δορυφορικής πλοήγησης (ανάλογο με το αμερικανικό GPS) ευρωπαϊκής ιδιοκτησίας.

Οι δύο δορυφόροι είναι οι πρώτοι μιας νέας σειράς, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ε.Ε. Με την επικείμενη προσθήκη του νέου κύματος δορυφόρων στους ήδη υπάρχοντες, η διαθεσιμότητα και η κάλυψη του σήματος του Galileo θα βελτιωθούν σταδιακά και θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη φάση πλήρους λειτουργίας του προγράμματος. «Το Galileo χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής και παρέχει εφαρμογές με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, στηρίζοντας τους στόχους της Ε.Ε. για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας κ. Φερντινάντο Νέλι Φερόσι.

Οι βελτιωμένες πληροφορίες θέσης και χρονισμού που θα παρέχονται από το Galileo θα επηρεάσουν θετικά πλήθος υπηρεσιών και χρηστών σε όλη την Ευρώπη. Προϊόντα όπως οι συσκευές πλοήγησης και τα κινητά τηλέφωνα θα επωφεληθούν από την επιπλέον ακρίβεια που θα παρέχει το Galileo. Ακριβέστερα δεδομένα δορυφορικής πλοήγησης θα καταστήσουν ασφαλέστερα τα συστήματα οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών και θα βελτιώσουν τον τρόπο που απαντάμε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Καινοτομία

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολογίζουν ότι, μόλις το Galileo ξεκινήσει την επιχειρησιακή του φάση, θα δημιουργήσει ευρύ φάσμα νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα οικονομική μεγέθυνση, καινοτομία και θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 η παγκόσμια αγορά για προϊόντα και υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης υπολογίστηκε σε 175 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται μια αύξηση αυτών των δαπανών έως τα 237 δισ. ευρώ το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή