Σφοδρές μάχες στην Aνατολική Ουκρανία

Σφοδρές μάχες στην Aνατολική Ουκρανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Στην Ανατολική Ουκρανία σφοδρές μάχες, καθώς στρατεύματα της κυβέρνησης του Κιέβου προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο εδαφών, που είχαν περάσει στα χέρια των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Την ίδια ώρα, ρωσική πομπή οχημάτων κάλυπτε χθες τα πρώτα χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα με προορισμό το πολιορκημένο Λουγκάνσκ.

Η Μόσχα προσπαθεί εδώ και ημέρες να στείλει στόλο 200 φορτηγών, που μεταφέρουν –σύμφωνα με τη Ρωσία– ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες του Λουγκάνσκ. Η Ουκρανία φοβάται όμως ότι πίσω από τις ευγενείς αυτές προθέσεις κρύβεται προσπάθεια ανεφοδιασμού των αυτονομιστών με πυρομαχικά και όπλα.

Η πομπή παρέμεινε αποκλεισμένη στα σύνορα των δύο χωρών για μία εβδομάδα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Ο στρατός του Κιέβου έχει, στο μεταξύ, πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, ανακτώντας σημαντικές εκτάσεις στην Ανατολική Ουκρανία από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, σε μία σύρραξη που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει 340.000 κατοίκους στους δρόμους της προσφυγιάς.

Η Ουκρανία θα γιορτάσει την Κυριακή την επέτειο της ανεξαρτησίας της, με την κυβέρνηση του Κιέβου να επιθυμεί διακαώς, στο μεταξύ, να εμφανίσει κάποια στρατιωτική επιτυχία.

Μάχες διεξήχθησαν και χθες στο Λουγκάνσκ, μία ημέρα αφότου το Κίεβο ανακοίνωσε την ανακατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της πόλης, 20 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα.

Το Λουγκάνσκ πολιορκείται εδώ και 19 ημέρες, ενώ οι εναπομείναντες κάτοικοί του δεν διαθέτουν πια πόσιμο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που επισκέφθηκε την πολιορκημένη πόλη μία ημέρα νωρίτερα.

«Οι κάτοικοι αποφεύγουν να βγουν από τα σπίτια τους φοβούμενοι ότι θα βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Οι σποραδικοί βομβαρδισμοί σε κατοικημένες συνοικίες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εγγυηθεί την προώθηση της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους, εφόσον Μόσχα και Κίεβο συμφωνήσουν ότι η αποστολή αφορά αποκλειστικά και μόνο ανθρωπιστικό υλικό.

Στο μεταξύ, πέντε ρωσόφωνοι μαχητές και δύο άμαχοι σκοτώθηκαν χθες, ως αποτέλεσμα ομοβροντιών πυροβολικού του ουκρανικού στρατού στις ζώνες των μαχών της Ανατολικής Ουκρανίας.

Γύρω από το Ιλοβάισκ

Οι πιο σκληρές μάχες των τελευταίων δύο ημερών διεξήχθησαν γύρω από το Ιλοβάισκ, κοντά στο κατεχόμενο από τους αυτονομιστές Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τις τοπικές αυτονομιστικές Αρχές, από το ένα εκατομμύριο προ του πολέμου κατοίκων του Ντονέτσκ, περισσότεροι από 750.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο εντός των ρωσικών συνόρων.

Διπλωματικό παράθυρο για επίλυση της κρίσης άνοιξε χθες, με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, ότι ο πρόεδρος Ποροσένκο θα δεξιωθεί τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και Ευρωπαίους αξιωματούχους την ερχόμενη εβδομάδα στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Σε χθεσινή επίσκεψή του στην πόλη Μικολάιφ της Νότιας Ουκρανίας, ο πρόεδρος Ποροσένκο είπε: «Θα ταξιδέψω στο Μινσκ για να συζητήσω για την ειρήνη. Ολόκληρος ο κόσμος έχει κουραστεί από τον πόλεμο».

Σε αποστροφή του λόγου του όμως, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρόσφατες επιτυχίες του στρατού του Κιέβου, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα οφείλει να λάβει υπόψη της ότι η Ουκρανία «διαθέτει ισχυρό στρατό και δεν πρόκειται να πέσει θύμα εκβιασμών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή