Ο Αχμέτ Νταβούτογλου νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου όρισε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν ως διάδοχό του στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και στην προεδρία του κόμματος ΑΚΡ. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP έκανε λόγο για την έναρξη της εποχής των «πρωθυπουργών ανδρεικέλων».

Ο Νταβούτογλου, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής με την οποία η Τουρκία επεδίωξε ευρύτερο περιφερειακό ρόλο τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα εξακολουθήσει το έργο ανόρθωσης της χώρας που συνεχίζεται εδώ και 12 χρόνια».

Ανακοινώνοντας τον διορισμό του Νταβούτογλου μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΑΚΡ στην Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε την αποφασιστικότητά του στη μάχη κατά των «παράλληλων δομών», δηλαδή κατά του δικτύου υποστηρικτών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στις 28 Αυγούστου, ο Ερντογάν, ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που έχει εκλεγεί απευθείας από τον λαό, θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, ενώ την προηγούμενη ημέρα το κόμμα ΑΚΡ αναμένεται να επιβεβαιώσει στο έκτακτο συνέδριό του τον διορισμό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο αξίωμα του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού.

Αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη του κυβερνώντος κόμματος, ο Νταβούτογλου θα επιχειρήσει να συνεχίσει το σερί εκλογικών νικών και στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

«Πιστεύω ότι ο υποψήφιός μας για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία θα υλοποιήσει το ιδανικό μιας νέας Τουρκίας και τους στόχους του ΑΚΡ για το 2023», την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους, την οποία έχει θέσει ο Ερντογάν ως ορόσημο της πολιτικής του. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, είναι η αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.

«Θα ήταν ευχής έργο να συνδεόταν το αξίωμα του πρωθυπουργού με επιτυχίες, όχι αποτυχίες», δήλωσε ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – CHP, Αϊκάν Ερντεμίρ. Ο 55χρονος Νταβούτογλου ήταν υπουργός Εξωτερικών από το 2009, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει σύμβουλος του Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή