Η Ισλανδία ίσως κλείσει τον εναέριο χώρο της

Η Ισλανδία ίσως κλείσει τον εναέριο χώρο της

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση εξέδωσε η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Ισλανδίας, σύμφωνα με την οποία ο εναέριος χώρος της χώρας θα κλείσει για τα επιβατικά αεροπλάνα προκειμένου να αποφευχθεί το χάος που επικράτησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ, όταν εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν και εκατομμύρια επιβάτες παρέμειναν καθηλωμένοι στα αεροδρόμια της βόρειας Ευρώπης και των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ισλανδίας Φριντόρ Εϊντάλ δήλωσε ότι δεν μπορούν να κάνουν οι αρχές οτιδήποτε άλλο διαφορετικό σε περίπτωση που το ηφαίστειο εκραγεί.

Ηδη οι αρχές έχουν απομακρύνει τους τουρίστες και τους περιπατητές από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα, το οποίο από την περασμένη Δευτέρα εμφανίζει έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Ωστόσο, την Τετάρτη οι επιστήμονες έκριναν ότι το ηφαίστειο βρισκόταν σε σταθερή κατάσταση, χωρίς, ωστόσο, να έχει εκλείψει ο κίνδυνος μίας έκρηξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 300 ήταν οι εκδρομείς που απομακρύνθηκαν από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ισλανδία, κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα της χώρας, τον παγετώνα Βατναγιοεκούλ. Ωστόσο, οι από αέρος περιπολίες της περιοχής εξακολουθούσαν και χθες προκειμένου να καταστεί βέβαιο ότι κανείς δεν πρόκειται να κινδυνεύσει. Χαρακτηριστικά, ο Βιντίρ Ρέινισον της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε: «Εμείς δεν γνωρίζουμε κατά πόσον έχουν απομακρυνθεί όλοι οι εκδρομείς, αλλά θα εξακολουθήσουμε τους ελέγχους με τη βοήθεια της Ακτοφυλακής, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν έχει μείνει εκεί πέρα». Στην περιοχή γύρω από το ηφαίστειο δεν υπάρχουν κατοικίες, μόνο μερικές καλύβες ορειβατών και χώροι κάμπινγκ που χρησιμοποιούνται από τουρίστες και κυνηγούς κατά τη διάρκεια του θέρους.

Το Μπαρνταρμπούνγκα, που είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ισλανδίας, φτάνει τα δύο χιλιάδες και πλέον μέτρα και είναι το ψηλότερο ηφαίστειο της χώρας.

Την περασμένη Δευτέρα, οι σεισμολόγοι κατέγραψαν σειρά σεισμικών δονήσεων, εκ των οποίων ο ένας σεισμός ήταν της τάξης των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου θα είναι αρκετά ισχυρή και θα διαταράξει τις αεροπορικές μεταφορές τόσο στη βόρεια Ευρώπη όσο και πάνω από τον βόρειο Ατλαντικό, ενώ αναμένεται να προκαλέσει και σημαντικές ζημίες και στην Ισλανδία λόγω της ηφαιστειακής τέφρας αλλά και των πλημμυρών από τους παγετώνες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, επειδή η σεισμική ακολουθία εμφανίζεται στάσιμη, οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι μία ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή