Ερευνα σε βάθος και δίκαιη δίκη

Ερευνα σε βάθος και δίκαιη δίκη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους κατοίκους του Φέργκιουσον συναντήθηκε την Τετάρτη ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ, ο οποίος μετέβη στην πόλη του Μιζούρι, ώστε να διαβεβαιώσει την τοπική κοινότητα για την πραγματοποίηση μιας εις βάθος έρευνας για τη δολοφονία του έγχρωμου 18χρονου, Μάικλ Μπράουν, η οποία προκάλεσε το ξέσπασμα διαμαρτυριών ενάντια στον ρατσισμό για περισσότερες από δέκα ημέρες. Ο Χόλντερ συνομίλησε με μαθητές και τοπικούς παράγοντες της κοινότητας του Φέργκιουσον σε σχολείο της περιοχής. Στη συνέχεια, συναντήθηκε για περίπου 20 λεπτά με τους γονείς του Μπράουν. Το περιεχόμενο της συζήτησής τους δεν γνωστοποιήθηκε, ωστόσο άτομο που παρευρέθη στη συνάντηση ανέφερε ότι ο Χόλντερ υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί μία δίκαιη και ανεξάρτητη έρευνα, όταν η οικογένεια του Μπράουν τον ρώτησε για τη διαδικασία διεξαγωγής της. Πριν από τη συνάντηση με τον Χόλντερ, η μητέρα του Μπράουν αντίκρισε για πρώτη φορά το άψυχο σώμα του γιου της στο νεκροτομείο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους που πολλοί νεαροί Αφροαμερικανοί δεν εμπιστεύονται τις δυνάμεις της αστυνομίας και ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει βιώσει ανάλογες καταστάσεις. Σύμφωνα με τον Χόλντερ, η αστυνομία του Νιου Τζέρσεϊ τον είχε σταματήσει δύο φορές, κατηγορώντας τον για παραβίαση του ορίου ταχύτητας. Ο ίδιος είπε ότι οι αστυνομικοί έψαξαν το αυτοκίνητό του, ακόμη και κάτω από τα καθίσματα. «Θυμάμαι πόσο ταπεινωτική στιγμή ήταν και πόσο οργισμένος ένιωσα και ότι είχε μεγάλο αντίκτυπο σε μένα», εξομολογήθηκε στους μαθητές που συναντήθηκαν μαζί του. Ο Χόλντερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του στο Φέργκιουσον θα είχε θετική επίδραση, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή. Ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μικρότερος την Τετάρτη.

Εξάλλου, άρχισαν την Τετάρτη οι ακροάσεις για την υπόθεση της δολοφονίας του Μπράουν, παρά το αίτημα των διαδηλωτών η έρευνα για την υπόθεση να διεξαχθεί από ειδικό εισαγγελέα. Ο Χόλντερ σχολίασε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επικεντρωθεί σε διαφορετικά ζητήματα από αυτά που εξετάζουν οι τοπικές Αρχές. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα θα επιβεβαιώσει εάν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς μπορούν να προσάψουν στον αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον κατηγορίες για την παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Μπράουν με τη χρήση βίας.

Ο δημόσιος κατήγορος της κομητείας του Σαιντ Λούις, Μπομπ Μακ Κάλοκ, σχολίασε ότι το γραφείο του θα συνεχίσει να παρουσιάζει τα αποδεικτικά στοιχεία στους ενόρκους. Διαδηλωτές και μέλη του κλήρου έχουν ζητήσει την απομάκρυνση του Μακ Κάλοκ από την υπόθεση, θεωρώντας τον ακατάλληλο να την αναλάβει για προσωπικούς λόγους. Ο πατέρας του Μακ Κάλοκ, αστυνομικός, είχε πυροβοληθεί θανάσιμα από έναν έγχρωμο άνδρα εν ώρα καθήκοντος. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης και αντικειμενικής δίκης. Οι μαρτυρίες σχετικά με τη δολοφονία του Μπράουν διαφέρουν αισθητά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι έχει αναθέσει τη διεξαγωγή της έρευνας για την υπόθεση στους πιο έμπειρους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή