ΟΗΕ: Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία

ΟΗΕ: Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως απόψε για να συζητήσει το θέμα του ρωσικού κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και πέρασε σε ουκρανικό έδαφος χωρίς την έγκριση του Κιέβου, το οποίο από την πλευρά του χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «εισβολή» εκ μέρους της Ρωσίας.

Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας στις 15:00 ώρα Νέας Υόρκης (22:00 ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης την είσοδο των ρωσικών φορτηγών στην Ουκρανία, που κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά «σαφή παραβίαση» των ρωσοουκρανικών συνόρων.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραβίαση των συνόρων της Ουκρανίας. Επίσης αντίκειται στις προηγούμενες συμφωνίες που λήφθηκαν μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Πιέζουμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της» δήλωσε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου τη ΕΕ για την Κοινή Εξωτερικής Πολιτικής και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

Ο ίδιος «χαιρέτισε την αυτοσυγκράτηση» που επέδειξαν οι ουκρανικές αρχές, και «την προθυμία τους για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης».

«Προκειμένου να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η οχηματοπομπή, που πρέπει να είναι αυστηρά ανθρωπιστικής φύσης, πρέπει να συνοδεύεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» ενώ απαιτείται η συγκατάθεση της ουκρανικής κυβέρνησης για την είσοδό της, υπενθύμισε ο Μπραμπάν.

«Αυτό προϋποθέτει κυρίως να στείλουν όλες τις απαραίτητε λεπτομέρειες σχετικά με τη βοήθεια και τα μέτρα που θα λάβουν για να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού της ΔΕΕΣ» διευκρίνισε ο ίδιος.

Εντωμεταξύ τα πρώτα φορτηγά της ρωσικής οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στην πόλη Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, το οποίο επικαλείται τους φιλορώσους αντάρτες που ελέγχουν την πόλη.

Αυστηρή προειδοποίηση από τις ΗΠΑ

To Πεντάγωνο, από την πλευρά του, ζήτησε επιτακτικά από τη Ρωσία να αποσύρει «αμέσως» την οχηματοπομπή, αλλιώς θα έρθει αντιμέτωπη με την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της.

Η αποστολή αυτών των φορτηγών «συνιστά μια παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία» δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Η Ρωσία πρέπει αμέσως να αποσύρει τα οχήματά της και το προσωπικό της από το ουκρανικό έδαφος» προσέθεσε ο ίδιος απειλώντας τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

«Η Ρωσία δε μπορεί να στέλνει τα οχήματά της, το προσωπικό της ή φορτία της στην Ουκρανία είτε αν αυτό γίνεται υπό τη μορφή μιας ανθρωπιστικής οχηματοπομπής είτε υπό οποιοδήποτε άλλο πρόσχημα χωρίς την άδεια του Κιέβου» τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος τύπου

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε ότι 130 και πλέον φορτηγά έχουν εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος.

ΝΑΤΟ: Καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, ο οποίος καταδίκασε την ενέργεια της Ρωσίας.

Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα είναι «να βαθύνει η κρίση στην περιοχή, που η ίδια η Ρωσία δημιούργησε και συνεχίζει να πυροδοτεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράσμουσεν.

«Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανέλαβε πρόσφατα στο Βερολίνο και τη Γενεύη» αλλά και «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία», συνέχισε ο γενικός γραμματέας

Η απόφαση αυτή της Μόσχας εγείρει ερωτηματικά «για το αν ο πραγματικός στόχος της οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια είναι να στηρίξει τους πολίτες ή να επανεφοδιάσει τους ένοπλους αυτονομιστές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με μια «μείζονα κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμιξης στην ανατολική Ουκρανία», όπως τη χαρακτήρισε ο Ράσμουσεν τονίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων» κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή