Εκτέλεση 18 Παλαιστινίων από τη Χαμάς

Εκτέλεση 18 Παλαιστινίων από τη Χαμάς

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτέλεση δεκαοκτώ Παλαιστινίων που είχαν κατηγορηθεί για συνεργασία με το Ισραήλ προχώρησε η Χαμάς, μία ημέρα αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις εντόπισαν και σκότωσαν τρεις υψηλόβαθμους διοικητές της ισλαμιστικής οργάνωσης. Επτά εκ των Παλαιστινίων πυροβολήθηκαν έξω από ένα τζαμί σε μια από τις κεντρικές πλατείες της Γάζας. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εκτέλεση σε παλαιστινιακό έδαφος από τη δεκαετία του 1990. Τα υπόλοιπα έντεκα άτομα εκτελέστηκα σε έναν εγκαταλειμμένο σταθμό της αστυνομίας κοντά στην Πόλη της Γάζας, όπως σχολίασε αξιωματούχος της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας εκτέλεσης, οι ένοπλοι μαχητές της οργάνωσης φορούσαν μάσκες και μαύρα ρούχα. Τα πρόσωπα εκείνων που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία ήταν καλυμμένα και τα χέρια τους δεμένα. Την ίδια στιγμή, πιστοί εξέρχονταν από το τζαμί Ομάρι. «Η αντίσταση έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση με την ονομασία “στραγγαλισμός των λαιμών”, η οποία έχει στόχο εκείνους που πληροφοριοδοτούν τους ισραηλινούς κατακτητές, που σκοτώνουν τον λαό μας και καταστρέφουν τα σπίτια μας», έγραψε ιστοσελίδα φίλια προς τη Χαμάς. Το παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γάζα καταδίκασε τις εκτελέσεις.

Ο αριθμός των θυμάτων από τις οκτώ Ιουλίου έχει φτάσει τους 2.087 Παλαιστινίους, τα τρία τέταρτα των οποίων είναι άμαχοι πολίτες, και τους 67 Ισραηλινούς, κυρίως στρατιώτες. Δύο Παλαιστίνιοι άνδρες ηλικίας 22 και 24 ετών σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια επίθεσης στην κατασκήνωση προσφύγων του Νουσεϊράτ, ενώ ακόμη δύο έχασαν τη ζωή τους ύστερα από αεροπορική επιδρομή στο γειτονικό Ντέιρ αλ Μπαλάχ. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι χτύπησε περίπου είκοσι στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης.

Εξάλλου, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Καλέντ Μεσάαλ συναντήθηκαν για δεύτερη ημέρα χθες στο Κατάρ. Οι συνομιλίες, στο παλάτι του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, πραγματοποιήθηκαν ύστερα από την αποτυχία επίτευξης μιας εκεχειρίας με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου. Το περιεχόμενο της συζήτησης δεν έγινε γνωστό. Ο Αμπάς θα αναχωρούσε από την Ντόχα απευθείας μετά τη συνάντηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή