Ουκρανία: Αυξάνονται οι άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ

Ουκρανία: Αυξάνονται οι άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους ένα παιδί, σκοτώθηκαν στο κέντρο του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ύστερα από ρίψη πυρών πυροβολικού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι νεκροί αυτοί προστίθενται σε τρεις άλλους νεκρούς από πυρά πυροβολικού στο κέντρο της πόλης.

Τρία πτώματα καλυμμένα με σεντόνια κείτονται μπροστά από ένα συγκρότημα πολυκατοικιών στη συνοικία Καλίνινσκι. Σύμφωνα με κατοίκους, πρόκειται για μια οικογένεια.

Πολύ ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο του Ντονέτσκ το πρωί, γύρω στις 06:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας άνδρας, η νύφη του οποίου με δάκρυα στα μάτια ζητούσε από τον σύζυγό της να φέρει το διαβατήριο του θύματος για να αποδείξουν ότι είναι πράγματι συγγενείς προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τη σορό.

Στο δρόμο, δέντρα έχουν κοπεί, σημάδια από τις οβίδες διακρίνονται στις γραμμές του τραμ που περνούν από τη μεγάλη αυτή οδική αρτηρία. Περίοικοι μάζευαν σπασμένα γυαλιά, καθώς οι προσόψεις των σπιτιών και των καταστημάτων ήταν γεμάτες θραύσματα.

Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε σήμερα πως και τα 227 ρωσικά οχήματα που είχαν εισέλθει στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ρωσικής αυτοκινητομπομπής που μετέφερε βοήθεια έχουν πλέον επιστρέψει σε ρωσικό έδαφος.

Ο ΟΑΣΕ, ο οποίος έχει την έδρα του στη Βιέννη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως η αποστολή των παρατηρητών του που είναι ανεπτυγμένη σ' ένα πέρασμα μεθοριακής διέλευσης μέτρησε τα οχήματα τα οποία επέστρεφαν στη Ρωσία από την Ουκρανία.

Επιστρέφει σε ρωσικά εδάφη το κονβόι

Τα πρώτα φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και είχαν εισέλθει χθες στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, έφθασαν σήμερα το πρωί στη συνοριακή διάβαση του Ιζβαρίνο επιστρέφοντας πλέον στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ που βρίσκεται στο σημείο αυτό και με παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τα πρώτα φορτηγά, λευκού χρώματος, πέρασαν τη συνοριακή διάβαση και εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος ενώ άλλα φορτηγά ακολουθούσαν από απόσταση.

Ορισμένα φορτηγά πέρασαν τα σύνορα, δήλωσε ο Πολ Ρικάρ, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών στη ρωσο-ουκρανική συνοριακή διάβαση, χωρίς να αναφέρει τον ακριβή αριθμό των οχημάτων.

"Τα πρώτα 34 οχήματα πέρασαν ήδη τον τελωνειακό έλεγχο και επέστρεψαν στη Ρωσία" δήλωσε από την πλευρά του ο Ράγιαν Φαρούσκιν, εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti. Όπως δήλωσε, φορτηγά ταξινομημένα σε έξι σειρές αναμένονται στα σύνορα για να επιστρέψουν στη Ρωσία.

Ύστερα από μια εβδομάδα αναμονής, η ρωσική αυτοκινητοπομπή με τα περίπου 220 λευκά οχήματα εισήλθε χθες στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου και χωρίς να συνοδεύεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Χθες βράδυ έφθασε στο προπύργιο των ανταρτών στο Λουχάνσκ, όπου έγινε η εκφόρτωση των 1.800 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας –τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ηλεκτρικές γεννήτριες– σε κέντρο διανομής της πόλης αυτής, σύμφωνα με τη δημόσια ρωσική τηλεόραση. Η Ρωσία είχε αφήσει δημοσιογράφους να δουν τα φορτία στο εσωτερικό πέντε φορτηγών της αυτοκινητοπομπής.

Σύμφωνα με καταμέτρηση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και με ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, 227 φορτηγά ταξινομημένα σε έξι σειρές εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος, ενώ η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη μεταφορά της βοήθειας με αυτοκινητοπομπή 280 φορτηγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή