Γάζα: Ειρήνη με ριζική αναθεώρηση απόψεων

Γάζα: Ειρήνη με ριζική αναθεώρηση απόψεων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επισκέπτες στην παραλιακή ζώνη της Γάζας, πριν από το ξέσπασμα του τελευταίου πολέμου, εκπλήσσονταν από την παντελή έλλειψη τουριστικής ανάπτυξης σε αυτή την παρθένα αμμώδη παραλία της Μεσογείου. Παρότι το σκηνικό θύμιζε τη γαλλική Ριβιέρα, οι σειρές πράσινων σημαιών της Χαμάς υπενθύμιζαν σε όποιον το είχε ξεχάσει, ότι βρίσκεται στη Μέση Ανατολή.

Αυτή η λωρίδα γης θεωρείται από σημαντικό τμήμα της Δύσης «λίκνο τρομοκρατών», μία λέξη τόσο συναισθηματικά φορτισμένη, που αποκλείει τη συζήτηση με όσους έχουν χαρακτηρισθεί έτσι. «Δεν συζητάμε με τρομοκράτες», αποτελεί μία από τις συνηθέστερες επωδούς των πολιτικών στη Δύση. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν, ενώ οι αλλαγές αυτές καθίστανται εφικτές χάρη στη συζήτηση. Αυτό αποδείχθηκε, άλλωστε, με την πρόσκληση της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας στον πρώην επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους του ιρλανδικού IRA, Μάρτιν Μαγκίνες, να επισκεφθεί τα Ανάκτορα του Ουίνδσορ. Ο Μαγκίνες, όπως δεν πρέπει να λησμονούμε, υπήρξε ένας από τους υπεύθυνους της δολοφονίας του εξαδέλφου της Ελισάβετ, λόρδου Μαουντμπάτεν.

Την αξία της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων συμμερίζεται και η ειδικός περί τη Χαμάς και των θεμάτων τρομοκρατίας, δρ Ανάτ Κουρτς, επικεφαλής ερευνών του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Η δρ Κουρτς μιλάει χωρίς περιστροφές για την κατάσταση στη Γάζα, καπνίζοντας ασταμάτητα λεπτά, λευκά τσιγάρα. «Το Ισραήλ δεν επιθυμεί να καταστρέψει τη Χαμάς. Η θέση της Ιερουσαλήμ έχει αλλάξει σημαντικά στο θέμα αυτό», λέει η δρ Κουρτς.

«Το Ισραήλ θέλει σήμερα η Χαμάς να διατηρήσει μέρος των υποδομών της, καθώς αυτή είναι η πιο καλά οργανωμένη δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας. Νιώθω όντως μεγάλη οργή εναντίον της οργάνωσης, για τα εκατοντάδες παιδιά που θάφτηκαν ζωντανά σκάβοντας σήραγγες, ενώ οι επικεφαλής της Χαμάς κατασκευάζουν επαύλεις με πισίνες. Το Ισραήλ προτιμά, όμως, να αντιμετωπίζει έναν γνώριμο αντίπαλο», τονίζει η ίδια. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για τη Χαμάς και την ιδεολογία της, συνεχίζει η δρ Κουρτς, η πρακτική της δεν είναι εξίσου δολοφονική, όσο του ISIS, που επιλέγει για παράδειγμα να σταυρώνει Χριστιανούς στο Ιράκ. Ο όρος «τρομοκρατία», όμως, οδηγεί σε εξομοίωση των οργανώσεων αυτών.

Για τον λόγο αυτό, η δρ Κουρτς προτιμά τον όρο «οργάνωση εμπλεκόμενη σε ανταρτοπόλεμο», για τη Χαμάς. Ο σημερινός πόλεμος είναι αποτέλεσμα δεκαετιών χαμένων ευκαιριών. Η μόνη πιθανότητα ειρήνευσης περνάει μέσα από μία ριζική αναθεώρηση των εκατέρωθεν απόψεων και την ανάληψη τολμηρών διπλωματικών πρωτοβουλιών. «Η Γάζα θα μπορούσε να γίνει η Σιγκαπούρη της Μεσογείου», καταλήγει η δρ Κουρτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή