Συνάντηση – βήμα για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Συνάντηση – βήμα για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη για τον έλεγχο των πόλεων της Ανατολικής Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, συνεχίσθηκε μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και φιλορώσων ανταρτών καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αφήνοντας ακόμα περισσότερα θύματα και καταστροφές. Στο Ντονέτσκ, τουλάχιστον 43 άτομα, 34 πολίτες και εννέα στρατιώτες, έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Επίσης, άλλοι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν και 22 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης σε μία πόλη έξω από το Ντονέτσκ την Τετάρτη. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντριγ Λισένκο, οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν κατορθώσει να ανακτήσουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής.

Ανάλογες εικόνες εκτυλίσσονται στη γειτονική πόλη Λουγκάνσκ. Την Τρίτη, 17 σοροί ανασύρθηκαν από αυτοκινητοπομπή που χτυπήθηκε τη Δευτέρα από πύραυλο, καθώς μετέφερε πρόσφυγες. Ο Λισένκο ανέφερε ότι ακόμη έξι άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ουκρανικός στρατός επέρριψε τις ευθύνες για την επίθεση στους αντάρτες, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την επίθεση, αλλά δήλωσε πως δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ποιος ευθύνεται. Ο Λισένκο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, ύστερα από πολυήμερες οδομαχίες. Την Πέμπτη ένα ουκρανικό πολεμικό αεροπλάνο SU-25 καταρρίφθηκε από πυρά ανταρτών. Οι κάτοικοι της πόλης παραμένουν χωρίς ρεύμα, νερό και τηλεπικοινωνίες για πάνω από είκοσι ημέρες.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων για το Λουγκάνσκ δεν έχει ανακοινωθεί. Τουλάχιστον 415.000 Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ανατολική Ουκρανία λόγω των συγκρούσεων, με πολλούς να έχουν μεταναστεύσει στη Ρωσία, την Πολωνία και τη Λευκορωσία.

Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η Μόσχα έστειλε μία αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια. Ο έλεγχος των περίπου 260 φορτηγών που μεταφέρουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα, ξεκίνησε την Πέμπτη στα σύνορα με τη Ρωσία. Η ακριβής ημέρα που θα χορηγηθεί η άδεια στην αυτοκινητοπομπή να ξεκινήσει δεν έχει ορισθεί. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει διαθέσει 35 απεσταλμένους της για να βοηθήσουν στη διαδικασία.

Σε μια προσπάθεια επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε στην Ουκρανία με τον πρόεδρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ, καθώς και με τους δημάρχους ουκρανικών πόλεων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με την εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Αστον και με τον Ποροσένκο, στις 26 Αυγούστου στο Μινσκ της Λευκορωσίας, συνάντηση η οποία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη, χωρίς να αναφερθεί στο όνομα του Πούτιν, ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει στο Μινσκ την απομάκρυνση των ανταρτών από την Ουκρανία. «Πιστεύω ότι θα πετύχουμε», είπε. Επίσης, ο Ποροσένκο θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Σε παράλληλες εξελίξεις, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στη Μόσχα με την κατηγορία του βανδαλισμού, όταν σκαρφάλωσαν σ’ έναν ουρανοξύστη και τοποθέτησαν την ουκρανική σημαία, ενώ κατόρθωσαν, επίσης, να ζωγραφίσουν ένα «μισό» τεράστιο κίτρινο αστέρι πάνω σε μπλε μπογιά, ώστε να ομοιάζει με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας. «Μου αρέσει πολύ που την παραμονή της ημέρας που γιορτάζουμε την ουκρανική σημαία, ένα από τα υψηλότερα κτίρια της Μόσχας είναι βαμμένο στα χρώματά μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο μέσω βίντεο που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αναφερόμενος στην εθνική ημέρα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. «Συγχαίρω αυτούς τους Ουκρανούς», πρόσθεσε χαμογελαστός.

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται και στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας. Ο Ποροσένκο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μπορεί να διέλυε αμεσότατα την ουκρανική Βουλή, ώστε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου, οι οποίες θα ικανοποιούσαν το 80% των Ουκρανών, που έχουν δηλώσει ότι θα επιθυμούσαν εκλογές. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε απογοητευμένος για την αργή πρόοδο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή