Ουκρανία: Βομβαρδισμός νοσοκομείου στο κέντρο του Ντονέτσκ

Ουκρανία: Βομβαρδισμός νοσοκομείου στο κέντρο του Ντονέτσκ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα νοσοκομείο επλήγη στη διάρκεια βομβαρδισμού σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ντονέτσκ, που αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιογράφους οι οποίοι δεν είδαν θύματα.

Ο ουκρανικός τακτικός στρατός βρίσκεται στις πύλες της βιομηχανικής αυτής πόλης, ο πληθυσμός της οποίας ανερχόταν σε ένα εκατομμύριο πριν από τη σύγκρουση, ενώ το Ντονέτσκ αποτελεί σύμβολο για τους φιλορώσους αντάρτες οι οποίοι έχουν συρρεύσει στην πόλη και έχουν αναμιχθεί με τους κατοίκους.

Δεν έχει γίνει σαφές ποιοι βομβάρδισαν το νοσοκομείο, καθώς και οι δύο πλευρές εκτοξεύουν πυρά. Βομβαρδισμοί σημειώνονται συχνά στην πόλη πλήττοντας και κατοικημένες περιοχές, κοντά σε σημεία όπου συγκεντρώνονται φιλορώσοι αντάρτες. Εξάλλου ήταν αισθητή η παρουσία των αυτονομιστών σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις εκρήξεις, στο νοσοκομειακό συγκρότημα Καλίνινα.

Μέλη του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου δήλωσαν ότι υπήρξαν τραυματισμοί από τον βομβαρδισμό. Το νεκροτομείο και δύο κτίρια του νοσηλευτηρίου επλήγησαν. Δεκάδες ασθενείς οδηγήθηκαν στο υπόγειο του κτιρίου 14, στο οποίο στεγάζονται τα χειρουργεία, ορισμένοι μεταφέρθηκαν με φορείο όπως ένας κατάχλωμος άνδρας με ακρωτηριασμένα πόδια.

Μεταξύ των ασθενών, νέοι άνδρες σε ηλικία για να πολεμούν αλλά δεν φέρουν κανένα διακριτικό που να προσδιορίζει αν πολεμούν στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο.

Ο 50χρονος Ολεξάντρ που τραυματίστηκε χθες στην κοιλιά σε βομβαρδισμό της συνοικίας Πετρόφσκι, δυτικά της πόλης, λέει ότι ένας νεαρός που έχει δεμένα το ένα μάτι και το χέρι, γείτονάς του στον ίδιο θάλαμο, φέρεται να είναι στρατιώτης των τακτικών ουκρανικών δυνάμεων, αιχμάλωτος πολέμου.

«Στις 6:20 το πρωί ακούσαμε τις εκρήξεις, τα παράθυρα έσπασαν και το προσωπικό μας είπε να βγούμε από τους θαλάμους και μας βοήθησε να κατεβούμε στο υπόγειο», δήλωσε ο 50χρονος τραυματίας.

Σε όλες τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, αμέσως μετά τις εκρήξεις, εμφανίστηκαν δεκάδες αντάρτες, ένστολοι, ανάμεσά τους ένοπλα μέλη της οργάνωσης ρώσων και ουκρανών μαχητών Βοστόκ. Μερικοί ένστολοι αντάρτες έπιναν καφέ στο ισόγειο κτιρίου που δεν επλήγη από το βομβαρδισμό.

Ισχυρότατες εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 06.30 σήμερα το πρωί. «Βγάλαμε τους ασθενείς από τους θαλάμους και κατεβήκαμε στο υπόγειο», δήλωσε νοσηλευτής του κτιρίου 14, όπου παραμένουν νοσηλευόμενοι δεκάδες άνθρωποι και όπου η κατάσταση είναι «δύσκολη».

Εδώ και μέρες οι βομβαρδισμοί γίνονται όλο και συχνότεροι κοντά στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ. Συνεχίστηκαν και σήμερα το πρωί, λίγο πριν από την «παρέλαση» που οργανώνουν οι αντάρτες για την ημέρα της εθνικής γιορτής στην Ουκρανία. Θέλουν να επιδείξουν στον κόσμο εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού που κατασχέθηκε από τον εχθρό. Ορισμένα ηγετικά στελέχη των ανταρτών θέλουν επίσης να εκθέσουν τους αιχμαλώτους πολέμου στους δρόμους. Το σχέδιο αυτό, που αντιβαίνει στη Σύμβαση της Γενεύης, δεν φαίνεται ωστόσο να είναι αποδεκτό από όλους τους ηγέτες των αυτονομιστών.

Περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ για τον επανεξοπλισμό του στρατού

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δεσμεύτηκε σήμερα να διαθέσει περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τον επανεξοπλισμό του στρατού τα επόμενα χρόνια, ο οποίος εδώ τουλάχιστον και τέσσερις μήνες έχει εμπλακεί σε μια σύγκρουση με τους ένοπλους φιλορώσους αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Από το 2015 έως το 2017 προβλέπουμε να διαθέσουμε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια γρίβνας (πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον επανεξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Ποροσένκο σε ομιλία του στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της επετείου Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Ο Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η χώρα του θα βρίσκεται υπό συνεχή στρατιωτική απειλή στο εγγύς μέλλον. «Είναι σαφές ότι στο εγγύς μέλλον, δυστυχώς, μια μόνιμη στρατιωτική απειλή θα πλανάται πάνω από την Ουκρανία. Και εμείς πρέπει όχι μόνο να μάθουμε να ζούμε με αυτήν αλλά και να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι ώστε να προασπίσουμε την ανεξαρτησία της πατρίδας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή