Ιαπωνία: Στους 50 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις στην Ιαπωνία

Ιαπωνία: Στους 50 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις στην Ιαπωνία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δεκάδες κατολισθήσεις που σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Χιροσίμα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο 50 ανθρώπων, ενώ 38 εξακολουθούν να αγνοούνται, παρά την παρουσία 3.000 επαγγελματιών διασωστών που υποστηρίζονται από δύναμη 1.000 εθελοντών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης και τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο απολογισμός της καταστροφής δεν σταματά να αυξάνεται αλλά οι έρευνες για τον εντοπισμό των θυμάτων δεν σημειώνουν πρόοδο. Τη χθεσινή νύχτα 1.300 άνθρωποι εργάζονταν σε μια προσπάθεια εντοπισμού επιζώντων, με τις ελπίδες να λιγοστεύουν ήδη τέσσερις ημέρες μετά τη φυσική καταστροφή.

Οι βροχοπτώσεις ξανάρχισαν γύρω στις 03.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας Σαββάτου) με αποτέλεσμα να διακοπούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να αποτραπεί μια δεύτερη καταστροφή και επαναλήφθηκαν νωρίς το πρωί, με τη συμμετοχή 2.800 διασωστών (πυροσβεστών, στρατιωτών, αστυνομικών) που ενισχύονται από ομάδα 250 ειδικών στον εντοπισμό θυμάτων την οποία έστειλε ο δήμος του Τόκιο.

Χθες, η σορός ενός άνδρα ηλικίας 83 ετών βρέθηκε 17 χλμ. από το σημείο που κάτοικοι είχαν δει τον άνδρα να εξαφανίζεται, καθώς είχε παρασυρθεί από ισχυρό ρεύμα νερού, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές, 30 με 50 κατολισθήσεις, με τόνους λάσπης και ογκόλιθους να κατρακυλούν στις πλαγιές βουνού που ήταν γεμάτο δέντρα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, παρέσυραν σπίτια, κατοίκους και αυτοκίνητα στο πέρασμά τους.

Οι πλέον πληγείσες συνοικίες στις πόλεις Ασαμινάμι και Ασακίτα στη βόρεια Χιροσίμα εκκενώθηκαν. Τουλάχιστον 1.700 κάτοικοι φιλοξενούνται σε καταφύγια και ο δήμος προτίθεται να τους διαθέσει δωρεάν διαμερίσματα που διαθέτει. Η εντολή για απομάκρυνση από τις εστίες αφορούσε 4.500 κατοίκους.

Οι κατολισθήσεις αυτές συγκαταλέγονται στις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην Ιαπωνία μετά το σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου του 2011, παρότι ο απολογισμός δεν έχει μέτρο σύγκρισης (περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τσουνάμι).

Οι κίνδυνοι για τέτοιου είδους καταστροφή υπάρχουν σε πολλές επαρχίες της Ιαπωνίας, αλλά η περιοχή της Χιροσίμα, 700 χλμ. νοτιοδυτικά του Τόκιο, είναι αυτή που λόγω της φύσης του εδάφους της θεωρείται η πιο ευάλωτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή