Νετανιάχου προς Παλαιστινίους: «Απομακρυνθείτε από σημεία όπου επιχειρεί η Χαμάς»

Νετανιάχου προς Παλαιστινίους: «Απομακρυνθείτε από σημεία όπου επιχειρεί η Χαμάς»

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια του εβραϊκού κράτους, ενώ προειδοποίησε τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν από οποιαδήποτε θέση στην οποία αναπτύσσουν τρομοκρατική δράση παλαιστίνιοι μαχητές, τονίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις αυτές πιθανόν να πληγούν από βομβαρδισμούς.

Η επίθεση του Ισραήλ θα προχωρήσει "'έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι μας", είπε ο Νετανιάχου. Πρόσθεσε πως η σύγκρουση θα μπορούσε να συνεχιστεί και κατά το σχολικό έτος, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου.

«Η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε στις 8 Ιουλίου θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχει τον στόχο της και αυτό μπορεί να πάρει χρόνο», τόνισε ο Νετανιάχου από το Τελ Αβίβ στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Καλώ τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν αμέσως από κάθε σημείο από το οποίο η Χαμάς πραγματοποιεί τρομοκρατική δράση. 

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε την επίθεσή του θέτοντας στο στόχαστρο για πρώτη φορά πολυώροφες κατοικίες, περιλαμβανομένης μιας πενταώροφης και μιας επταώροφης πολυκατοικίας σήμερα και μιας πολυκατοικίας 13 ορόφων χθες.

Σύμφωνα με τον στρατό, στο κτίριο αυτό στεγαζόταν κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Ο Άσραφ αλ-Κέντρα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις 8 Ιουλίου αυξήθηκε σε 2.113 ανθρώπους, ενώ άλλοι 10.660 έχουν τραυματιστεί.

Σήμερα το απόγευμα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν μία μητέρα και τρία από τα παιδιά της, αφού έπληξαν μια κατοικία στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν ιατρικές πηγές.

Στο μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες αλ-Κάσαμ, ανέλαβαν την ευθύνη, με ένα μήνυμα κειμένου, για τον τραυματισμό τεσσάρων ισραηλινών στρατιωτών από επίθεση με ρουκέτες στο πέρασμα Ερέζ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Πέντε ρουκέτες με στόχο Ισραηλινούς στα Υψίπεδα Γκολάν εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Συρία. Λιβανέζοι μαχητές είχαν εκτοξεύσει δύο ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Επλήγη επίσης μία κατοικία στη Γαλιλαία, αλλά δεν αναφέρθηκαν άλλα θύματα ή ζημιές.

Οι ανανεωμένες επιθέσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης στη Γάζα.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας στο Κάιρο έπειτα από συνομιλίες με αιγύπτιους ηγέτες, δήλωσε χθες ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναληφθούν σύντομα.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ, προειδοποίησε τη Χαμάς ότι οι ηγέτες της στο εξωτερικό μπορεί να αποτελέσουν στόχο για το Ισραήλ. "Πρέπει να ξέρουν ότι θα τους κυνηγήσουμε", είπε.

Γάζα: Σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή  σημαντικό στέλεχος της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε σήμερα έναν από τους ταμίες της Χαμάς, τον Μοχάμεντ αλ-Ουλ, στην πόλη της Γάζας, συνεχίζοντας έτσι τις στοχευμένες δολοφονίες αξιωματούχων της ισλαμικής οργάνωσης.

Ο Μοχάμεντ αλ-Ουλ «ήταν ένας από τους σημαντικούς δρώντες μεταξύ των προσώπων της Χαμάς που συνδέονται με δραστηριότητες μεταφοράς χρημάτων που κατευθύνονται για την κατασκευή τρομοκρατικών υποδομών στη Γάζα όπως οι σήραγγες, και για τον λόγο αυτόν ήταν ένας σημαντικός στόχος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αριέ Σαλικάρ.

Σκοτώθηκε από μία αεροπορική επιδρομή ενώ βρισκόταν στη συνοικία βόρεια Ριμάλ μέσα σε πολιτικό αυτοκίνητο.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε την Πέμπτη τρεις αξιωματούχους των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Την προηγούμενη Τρίτη, είχε προσπαθήσει να σκοτώσει τον επικεφαλής των αλ-Κάσαμ, Μοχάμεντ Ντέιφ. Η σύζυγός του και δύο παιδιά σκοτώθηκαν. Οι αλ-Κάσαμ διαβεβαίωσαν πως ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ζωντανός. Η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Χωρίς σημάδια εκτόνωσης η σύγκρουση

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, 48η ημέρα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς η οποία δεν δείχνει κανένα σημάδι εκτόνωσης.

Τα θύματα υπέκυψαν στα τραύματά τους, ενώ πέντε ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για την επιδρομή αυτή και παραμένει ασαφές αν οι δύο νεκροί ήταν μέλη ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η Αίγυπτος που προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίτευξη μιας εκεχειρίας μεταξύ της ισλαμιστικής Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, και του Ισραήλ, απηύθυνε έκκληση χθες προς τις δύο πλευρές για διακοπή των εχθροπραξιών και επανάληψη των συνομιλιών. Η εκεχειρία κατέρρευσε την Τρίτη.

Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης κατά της Χαμάς στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Το 70,73% των θυμάτων είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στο Ισραήλ 64 στρατιώτες και τέσσερις άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή