Αρνείται την καταβολή λύτρων για την απελευθέρωση ομήρου το Βερολίνο

Αρνείται την καταβολή λύτρων για την απελευθέρωση ομήρου το Βερολίνο

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν κατέβαλε δημόσιο χρήμα προκειμένου να επιτύχει την απελευθέρωση ενός 27χρονου Γερμανού που είχε απαχθεί στη Συρία από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν πρέπει να εκβιάζει κανείς τη γερμανική κυβέρνηση (…) Μπορώ να σας πως ότι δεν δόθηκαν χρήματα του δημοσίου για την απελευθέρωση του εν λόγω προσώπου», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Η εφημερίδα Μπιλντ σε σημερινό δημοσίευμά της έγραψε ότι η οικογένεια του ομήρου, του Τόνι Ν., πλήρωσε λύτρα για την απελευθέρωσή του, χωρίς να διευκρινίζει το ποσό.

Ο Σέφερ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτήν την πληροφορία.

Η απελευθέρωση του 27χρονου αποκαλύφθηκε την Κυριακή από την εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ, όμως επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί. Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην έρευνα η εφημερίδα υποστήριζε ότι καταβλήθηκε ένα «σημαντικό ποσό» στους απαγωγείς.

Ο Τόνι Ν. πήγε στη Συρία τον Ιούνιο του 2013 με σκοπό να βοηθήσει τους αμάχους παρέχοντάς τους ανθρωπιστική βοήθεια. Η οικογένειά του ενημέρωσε τις αρχές για την εξαφάνισή του, όταν έχασε την επαφή μαζί του. Φέτος η οικογένεια έλαβε από τους απαγωγείς ένα βίντεο όπου έδειχναν την εκτέλεση ενός άλλου ομήρου και ζητούσαν λύτρα.

Την Κυριακή ένας Αμερικανός, ο Πίτερ Θίο Κέρτις, που κρατήθηκε όμηρος επί 22 μήνες από το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, αφέθηκε ελεύθερος λίγες ημέρες μετά την εκτέλεση ενός άλλου Αμερικανού, του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από το Ισλαμικό Κράτος. Το Κατάρ, που επιχειρεί να εξωραΐσει την εικόνα του και να αποδείξει ότι συμμετέχει στον αγώνα εναντίον των ακραίων ισλαμιστών, υποστήριξε ότι πέτυχε την απελευθέρωση του Κέρτις μετά από «σκληρές προσπάθειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή