Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλιφόρνια μετά τα 6 Ρίχτερ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλιφόρνια μετά τα 6 Ρίχτερ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προκάλεσε τραυματισμούς, ζημιές σε κτίρια και διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες σπίτια, ήταν ο ισχυρότερος στην περιοχή απο το 1989.  Συνέβη στις 3:20 τοπική ώρα (13:20 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό του εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα νότια της πόλης Νάπα της Καλιφόρνια.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, περιλαμβανομένου και ενός παιδιού που υπέστη πολλαπλά κατάγματα όταν καταπλακώθηκε από τζάκι, δήλωσε ο επικεφαλής του τάγματος της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας Τζον Κάλαχαν. Ξέσπασαν έξι πυρκαγιές, μία από αυτές κατέστρεψε έξι λυόμενα σπίτια, είπε.

Το νοσοκομείο Queen of the Valley ανακοίνωσε πως δέχθηκε 89 ασθενείς.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς όμως ο σεισμός ταρακούνησε τους κατοίκους, δήλωσε ο Μπάρι Μάρτιν, υπεύθυνος ενημέρωσης του δήμου της Νάπα, η οποία έχει πληθυσμό 77.000 κατοίκους.

"'Ήταν μια αρκετά ισχυρή δόνηση στη Νάπα, αλλά οπωσδήποτε όχι [όπως] Ο Μεγάλος", σχολίασε ο Μάρτιν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, αναφερόμενους στους φόβους που έχουν οι Καλιφορνέζοι για έναν καταστροφικό σεισμό.

Η Καλιφόρνια, που βρίσκεται πάνω σε μία σειρά σεισμικών ρηγμάτων, προβλέπεται ότι θα δοκιμάσει κάποια στιγμή έναν πολύ περισσότερο ισχυρό σεισμό, ωστόσο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πότε θα έρθει και πόσο ισχυρός θα είναι, δήλωσε ο Ντον Μπλέικμαν, που εργάζεται ως γεωφυσικός στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ ((USGS).

«Συνήθως όταν οι άνθρωποι μιλούν για τον “Μεγάλο”, μιλάνε για μία τάξη μεγέθους 9, ο οποίος ασφαλώς είναι πολύ πιο ισχυρός» από τον σημερινό σεισμό, είπε.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έθεσε όλα τα μέσα της πολιτείας στη διάθεση του Γραφείου Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης.

Οι περισσότερες ζημιές φαίνεται να εντοπίζονται στη Νάπα, μια διάσημη οινοπαραγωγό περιοχή που είναι κύριος τουριστικός προορισμός στη βόρεια Καλιφόρνια.

Ένα κτίριο που στεγάζει δωμάτια δοκιμασίας οίνου χρειάστηκε να κλείσει για τους τουρίστες, ενώ τα πατώματα πολλών οινοποιείων πλημμύρισαν από το περιεχόμενο σπασμένων μπουκαλιών κρασιού.

Ο Τάιλερ Πάρανταϊζ, γενικός διευθυντής του μπαρ Cult 24 στη Νάπα, εκτίμησε πως η ζημιά της επιχείρησης από τα σπασμένα μπουκάλια ανέρχεται σε 50.000 δολάρια.

Πλίνθινες προσόψεις υποχώρησαν στο ιστορικό κέντρο της Νάπα, ενώ τούβλα έπεσαν από τη γωνία του δευτέρου ορόφου του δικαστηρίου, το οποίο παρουσίασε ρωγμές. Στον κύριο δρόμο, μπάζα έπεσαν πάνω σε ένα αυτοκίνητο.

Ο Κάλαχαν είπε πως η πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε περισσότερες από 100 κλήσεις που αφορούσαν προβλήματα με αγωγούς αερίου. Στην ιστοσελίδα της η πόλη καταγράφει 30 διαρροές στο δίκτυο υδροδότησης και πολλά σπασμένα παράθυρα και εσωτερικές ζημιές σε κτίρια. Ο σεισμός προκάλεσε διακοπή ρεύματος σε περίπου 40.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Νάπα και στις γειτονικές πόλεις Σονόμα, Σεντ Χελένα και Σάντα Ρόζα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Pacific Gas & Electric.

Με το ξεκίνημα της μέρας οι καταστηματάρχες ήταν στους δρόμους σκουπίζοντας μπάζα και επισκευάζοντας παράθυρα.

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ανέφερε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν οκτώ χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Αμέρικαν Κάνιον, στη βόρεια άκρη του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος στην περιοχή του κόλπου από την εποχή του σεισμού της Λόμα Πριέτα το 1989, που σκότωσε 63 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές έξι δισεκατομμυρίων σε ιδιοκτησίες. Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,9, ενώ εκείνος που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο το 1906 ήταν 7,8 βαθμών.

Τον σεισμό ακολούθησαν μικροί μετασεισμοί μεγέθους περίπου 2 βαθμών, σύμφωνα με τον γεωφυσικό του USGS Ράντι Μπάλντουιν. Ο Μπλέικμαν είπε πως υπάρχει περίπου 50% πιθανότητα ενός μετασεισμού μεγέθους τουλάχιστον 5 βαθμών μέσα στην εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που διανύει την τελευταία ημέρα των διακοπών του στο Μάρθας Βάινγιαρντ της Μασαχουσέτης, ενημερώθηκε για τον σεισμό και θα εξακολουθήσει να ενημερώνεται, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή