Συρία: Ελεύθερος Αμερικανός όμηρος μετά από δύο χρόνια

Συρία: Ελεύθερος Αμερικανός όμηρος μετά από δύο χρόνια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας δημοσιογράφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η τύχη του οποίου αγνοείτο από το 2012, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος από τους απαγωγείς του στη Συρία, έπειτα από προσπάθειες του Κατάρ να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός, που εδρεύει στο Κατάρ, μετέδωσε πως ο δημοσιογράφος είναι ο Πίτερ Τέο Κέρτις, ο οποίος παραδόθηκε σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Πριν από μερικές ημέρες η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που μάχεται στο Ιράκ και στη Συρία είχε αναρτήσει ένα βίντεο που έδειχνε τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Το βίντεο εκείνο, μαζί με την απειλή ότι θα σκοτώσει άλλον έναν αμερικανό δημοσιογράφο που κρατείται όμηρος, τον Στίβεν Σότλοφ, προκάλεσε ευρεία αποστροφή στη Δύση και την επιθυμία να καταδιωχθεί ο δολοφόνος.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμά πως περίπου 20 δημοσιογράφοι αγνοούνται στη Συρία. Πολλοί από αυτούς πιστεύεται ότι κρατούνται από το Ισλαμικό Κράτος.

Σε μία βιντεοσκοπημένη δήλωση που είχαν δώσει κάποια στιγμή στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της ομηρείας του οι απαγωγείς του Κέρτις, ο τελευταίος είχε πει πως είναι δημοσιογράφος από τη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

Σχολιάζοντας στο βίντεο τη μεταχείρισή του ο Κέρτις είπε πως "είχε ό,τι" χρειαζόταν και "όλα είναι τέλεια, το φαγητό, ο ρουχισμός, ακόμα και φίλοι τώρα".

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι ανέφερε σε μία δήλωση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν "κάθε διπλωματικό και στρατιωτικό εργαλείο και κάθε εργαλείο των υπηρεσιών πληροφοριών" που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση και άλλων Αμερικανών που κρατούνται όμηροι στη Συρία.

Τα νέα για την απελευθέρωση του Κέρτις έρχονται λίγες μόλις ημέρες ύστερα από αυτό που ο Κέρι αποκάλεσε "ανείπωτη τραγωδία". Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν την περασμένη εβδομάδα τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος είχε απαχθεί στη Συρία το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή