Απελευθέρωση Αμερικανού ρεπόρτερ στη Συρία, μετά από 2 χρόνια

Απελευθέρωση Αμερικανού ρεπόρτερ στη Συρία, μετά από 2 χρόνια

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος είχε απαχθεί τον Οκτώβριο του 2012, απελευθερώθηκε χθες, Κυριακή, στη Συρία, έπειτα από προσπάθειες του Κατάρ, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους, και παραδόθηκε σε εκπροσώπους του ΟΗΕ.

Ο Πίτερ Τέο Κέρτις, 45 ετών, ο οποίος είχε εμφανισθεί σε βίντεο στις 30 Ιουνίου και είχε διαβάσει ένα κείμενο στο οποίο έλεγε ότι ήταν δημοσιογράφος από τη Βοστώνη, είχε αρχικά απαχθεί στην Αντιόχεια της Τουρκίας.

Ο Κέρτις παραδόθηκε χθες το βράδυ στους κυανόκρανους του ΟΗΕ στο χωριό αλ-Ράφιντ στην περιοχή Κουνέιτρα των Υψωμάτων του Γκολάν, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο και παραδόθηκε σε εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η απελευθέρωση του Κέρτις κανονίσθηκε με μεσολάβηση του Κατάρ, σύμφωνα με μια πληροφορία που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Καλωσορίζουμε την ελευθερία του μαζί με την οικογένειά του και τους αγαπημένους του», δήλωσε η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο Τέο βρίσκεται τώρα ασφαλής εκτός Συρίας και περιμένουμε ότι θα ενωθεί και πάλι με την οικογένειά του σύντομα. Καθώς γιορτάζουμε την ελευθερία του Τέο, συνεχίζουμε να σκεπτόμαστε και να προσευχόμαστε για τους Αμερικανούς που παραμένουν σε αιχμαλωσία στη Συρία».

Η Ράις πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να εξασφαλίσουμε πως θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι αμερικανοί όμηροι».

Η απελευθέρωση του Κέρτις ακολούθησε τη δημοσιοποίηση, την Τετάρτη, ενός βίντεο που έδειχνε τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από ισλαμιστές μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο Φόλεϊ είχε απαχθεί το Νοέμβριο του 2012 στη Συρία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως τρεις πολίτες των ΗΠΑ παραμένουν αιχμάλωτοι στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ.

Η οικογένεια του Κέρτις δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ο δημοσιογράφος κρατούνταν από τη συνεργαζόμενη με την αλ-Κάιντα οργάνωση Τζαμπάτ αλ-Νόσρα ή συμμαχικές της φράξιες. Η Τζαμπάτ αλ-Νόσρα, το Μέτωπο Νόσρα, ήταν προηγουμένως σύμμαχος των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, πριν συγκρουσθούν αλληλοκαταγγελλόμενοι.

Η μητέρα του Κέρτις, η Νάνσι, δήλωσε πως είναι «αιώνια ευγνώμων» στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Κατάρ και στους «απίστευτους ανθρώπους», τόσο δημόσιους λειτουργούς όσο και ιδιώτες, που βοήθησαν στην απελευθέρωση του γιου της.

«Μολονότι η οικογένεια δεν έχει ακριβή γνώση των όρων βάσει των οποίων έγινε η διαπραγμάτευση, εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κατάρ μας είπαν επανειλημμένα ότι μεσολαβούν για την απελευθέρωση του Τέο σε ανθρωπιστική βάση χωρίς την καταβολή χρημάτων», δήλωσε η Νάνσι Κέρτις.

Ο Τέο Κέρτις είχε σπουδάσει αραβικά πριν από χρόνια στη Δαμασκό και επέστρεψε στη Συρία στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου από «βαθιά ανησυχία και ενδιαφέρον για το λαό της Συρίας», εξήγησε η μητέρα του.

«Ήθελε να βοηθήσει άλλους και να καταθέσει τη μαρτυρία του για τους αγώνες τους», είπε. «Είμαι πολύ τυχερή που δεν χρειάζεται να πω ολόκληρη την ιστορία του. Θα μπορέσει να το κάνει ο ίδιος».

Η Νάνσι Κέρτις τόνισε πως το μόνο που θέλει τώρα είναι να φροντίσει το γιο της και «να βοηθήσει τις οικογένειες αυτών που εξακολουθούν να κρατούνται στη Συρία».

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχει ανακοινώσει πως τρεις ξένοι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Συρία, μαζί με περίπου 50 σύρους επαγγελματίες ή πολίτες δημοσιογράφους, είτε από ένοπλες οργανώσεις είτε από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, καλωσορίζει την επιστροφή του Κέρτις από τη «βασανιστική αιχμαλωσία», αλλά παραμένει «βαθιά ανήσυχη για την ασφάλεια όλων των δημοσιογράφων που παραμένουν όμηροι στη Συρία», δήλωσε ο Σερίφ Μανσουρ, συντονιστής της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η CPJ ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 70 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί καλύπτοντας τη συριακή σύγκρουση, περιλαμβανομένων ορισμένων οι οποίοι σκοτώθηκαν στα σύνορα με το Λίβανο και την Τουρκία. Η οργάνωση υπολογίζει ότι περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί στη Συρία, όπου αυτή τη στιγμή αγνοείται η τύχη 20 εξ αυτών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Σύροι.

«Η Συρία είναι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους δημοσιογράφους», υπογραμμίζει η CPJ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή