Ο ουρανοξύστης που περπατιέται

Ο ουρανοξύστης που περπατιέται

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουρανοξύστες στο μέλλον δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτούς που γνωρίζουμε σήμερα. Δείτε, για παράδειγμα, την «Ατελείωτη πόλη σε ύψος» («The Endless City in Height») – έχει κερδίσει την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό που κήρυξε η SuperSkyScrapers, μία αγγλική εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα της υψηλής δόμησης. Τη βραβευμένη αρχιτεκτονική εργασία σχεδίασε η SURE Architecture για την πόλη του Λονδίνου, συγκεκριμένα για το City, μία περιοχή που φημίζεται για τα ψηλά κτίριά της. Οπως μαρτυρά και ο τίτλος της, ο πύργος του μέλλοντος εσωκλείει μία πόλη που αναπτύσσεται… καθέτως.

Η ιδέα του σχεδίου βασίζεται στη ρευστότητα. Υπάρχει μία αγγλική έκφραση που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το κόνσεπτ: going with the flow, δηλαδή ακολουθώντας το ρεύμα. «Η “Πόλη σε ύψος” είναι μια εναλλακτική πρόταση που δεν σχετίζεται με τους συνηθισμένους ουρανοξύστες», λένε οι υπεύθυνοι της αρχιτεκτονικής εταιρείας που κέρδισε το διαγωνισμό, θέμα του οποίου ήταν τα ψηλά «οργανικά» κτίρια. «Αντί να χτίζουμε, ως είθισται, τον έναν όροφο πάνω από τον άλλο, σκεφτήκαμε να σχεδιάσουμε δύο κεκλιμένες επιφάνειες που θα πλέκονται μεταξύ τους σε μια ατελείωτη συνέχεια προς τα πάνω. Θέλουμε να υπάρχει ροή στο εσωτερικό του κτιρίου, να μη διακόπτεται η σχέση του ουρανοξύστη με το δρόμο, αλλά ούτε να συντελείται διακοπή μεταξύ των ορόφων», τονίζουν. 

Η SURE Architecture (Sustainable Urban Regeneration and Eco-Architecture) ιδρύθηκε το 2006 στο Λονδίνο. Συνεργάζεται με σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικεύεται στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την οικολογική δόμηση. Σήμερα έχει ανοίξει γραφεία στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ. «Ο στόχος μας ήταν να σχεδιάσουμε ένα ανοικτό κτίριο που θα στηρίζεται στην ελευθερία και τη διαφάνεια». 

Η πόλη του μέλλοντος, γιατί περί αυτού πρόκειται, θα εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο που θα μειώνει στο ελάχιστο τις ανάγκες για τεχνητό φωτισμό, εξαερισμό και κλιματισμό. Το άνοιγμα στην κορυφή ή το αίθριο, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, επιτρέπει το φυσικό φως να διαχέεται και τον καθαρό αέρα να ανακυκλώνεται σε όλο το οικοδόμημα. «Θα καταναλώνεται πολύ λιγότερη ενέργεια κατά αυτόν τον τρόπο», σημειώνουν οι αρχιτέκτονες.

Σε κάθε περίπτωση η hi tech πόλη θα προσφέρει στους κατοίκους της μια συναρπαστική εμπειρία μετάβασης στο μέλλον. «Οι άνθρωποι που θα ανεβοκατεβαίνουν τα διάφορα επίπεδα του ουρανοξύστη, τα οποία θα ενώνονται μεταξύ τους με γεφυρούλες, θα ανακαλύπτουν ζωντανά εμπορικά σημεία, hi tech ζώνες και διάφορους άλλους δημόσιους χώρους ή ακόμα και πιο ήσυχες γωνιές. Θα είναι ένα περίπλοκο αστικό σύστημα που θα μοιάζει με αληθινή πόλη!».

Βιωσιμότητα και αναγέννηση

Η «Ατέλειωτη πόλη» του Λονδίνου δεν είναι το μοναδικό «πράσινο» κτίριο που έχει σχεδιάσει το βραβευμένο βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο. Στα οκτώ χρόνια της λειτουργίας της, η Sure Architecture δίνει έμφαση σε δύο αρχές: βιωσιμότητα και αναγέννηση. «Αυτό σημαίνει ότι είναι διαρκής η προσπάθειά μας να προτείνουμε, ως αρχιτέκτονες, λύσεις όσο το δυνατόν καλύτερες για το φυσικό περιβάλλον – που να “λειτουργούν” στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Θέλουμε τα κτίριά μας να ικανοποιούν τις ανάγκες των σημερινών ανθρώπων χωρίς να διακυβεύεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες», λένε οι άνθρωποι της Sure, που διατηρεί παραρτήματα στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ. Οχι τυχαία, αφού στην Κίνα βρίσκονται οι μεγαλύτεροι πελάτες της. Στις αναθέσεις του γραφείου περιλαμβάνονται πρότζεκτ όπως το αγροτικό πάρκο της Σινγιάνγκ, ένας ουρανοξύστης στο αεροδρόμιο της ίδιας πόλης και μια ολόκληρη συνοικία στην Γκανσού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή