Ρωσικά άρματα μάχης διέσχισαν τα σύνορα στη ΝΑ Ουκρανία

Ρωσικά άρματα μάχης διέσχισαν τα σύνορα στη ΝΑ Ουκρανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Δεύτερη πομπή οχημάτων ανθρωπιστικής βοήθειας δεσμεύθηκε χθες να στείλει η Ρωσία στις πολιορκημένες ρωσόφωνες πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας, ενώ ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωνε ότι απώθησε δυνάμεις της Ρωσίας που είχαν εισχωρήσει στη ΝΑ Ουκρανία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας στο Κίεβο, Ουκρανοί συνοριοφύλακες έβαλαν εναντίον δέκα ρωσικών αρμάτων μάχης και δύο τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού έξω από το Νοβοαζόφσκ, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ουκρανίας στη Θάλασσα του Αζόφ. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους επιτελείς του Κιέβου, που φοβούνται ότι η Ρωσία θα ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στα νότια αυτή τη φορά, σε μια προσπάθεια να ανεφοδιάσει τις πολιορκημένες πόλεις των ρωσόφωνων, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Οι νέες κατηγορίες του Κιέβου εναντίον της Μόσχας αναμένεται να δυσχεράνουν τις προγραμματισμένες για σήμερα συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Οι σημερινές συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα δώσουν στους δύο ηγέτες τη δυνατότητα να μιλήσουν από κοντά, για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο.

Η νέα επιχείρηση των ρωσόφωνων (με την υποστήριξη Ρώσων στρατιωτών, όπως καταγγέλλει το Κίεβο) στα νότια αποσκοπεί στην κατάληψη της Μαριούπολης στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Κιέβου, Αντρέι Λισένκο, δήλωσε χθες ότι ο αυτοκινητόδρομος των 30 χλμ. που συνδέει το Νοβοαζόφσκ με τη Μαριούπολη βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού. Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω την Κυριακή, όταν οι εξεγερμένοι ρωσόφωνοι υποχρέωσαν δεκάδες αιχμαλώτους Ουκρανούς στρατιώτες να παρελάσουν στο κέντρο του Ντονέτσκ, στο πλαίσιο της «παρέλασης της νίκης» που διοργάνωσαν.

Η παρέλαση των ρωσόφωνων είχε στόχο να συμπέσει με τη στρατιωτική παρέλαση την Κυριακή στο Κίεβο, προς τιμήν της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας άσκησε οξεία κριτική στην πρωτοβουλία αυτή των ρωσόφωνων εξεγερμένων, χαρακτηρίζοντας την παρέλαση του Ντονέτσκ «πρόκληση, όχι μόνο ενάντια στην ουκρανική κοινωνία, αλλά στον κόσμο».

Πομπή αιχμαλώτων

Η οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την παρέλαση του Ντονέτσκ, καλώντας τις Αρχές της πόλης να σεβασθούν τα δικαιώματα των αιχμαλώτων.

Λάδι στη φωτιά έριξε με τον τρόπο του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος, ερωτηθείς για την εξευτελιστική πομπή των Ουκρανών αιχμαλώτων, είπε ότι δεν είδε τίποτα το εξευτελιστικό. Οι εξεγερμένοι ρωσόφωνοι μιμήθηκαν στην απεχθή τους πρωτοβουλία τον Ιωσήφ Στάλιν και την απόφασή του να επιτρέψει την παρέλαση 400.000 Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου στη Μόσχα τον Ιούλιο του 1944.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή