«Οχι» σε βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ

«Οχι» σε βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες προς τις ΗΠΑ το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, ώστε η Ουάσιγκτον να μην αποφασίσει μονομερώς τον βομβαρδισμό θέσεων των τζιχαντιστών εντός συριακού εδάφους. Την ίδια ώρα, όμως, διπλωματικοί κύκλοι της Δαμασκού εξέφραζαν την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεργασθούν με τη Δύση, με στόχο την αναχαίτιση του ισλαμικού κινδύνου.

Σε χθεσινή του συνέντευξη Τύπου, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μοαλέμ είπε: «Η Συρία είναι έτοιμη να συνεργασθεί και να συντονίσει σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Κάθε προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας θα πρέπει, όμως, να τύχει συντονισμού με τη συριακή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Aλ Μοαλέμ, που γίνεται ο πρώτος αξιωματούχος του καθεστώτος Ασαντ που μιλάει ευθέως για τον κίνδυνο του «Ισλαμικού Κράτους» και της προέλασής του σε Συρία και Ιράκ.

Ο Σύρος ΥΠΕΞ εξήγησε ότι η κυβέρνησή του έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και για την επιτακτική ανάγκη εντοπισμού και διακοπής των δικτύων χρηματοδότησης, χωρίς όμως να εισακουσθεί. Ο κ. Αλ Μοαλέμ έκανε λόγο και για τον δολοφονηθέντα Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ, υπογραμμίζοντας ότι αν η Ουάσιγκτον είχε επιλέξει να ενημερώσει τη Δαμασκό για την αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσής του, ο Φόλεϊ ίσως να ήταν σήμερα εν ζωή.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός όμηρος της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Νούσρα (αντιπάλου του «Ισλαμικού Κράτους») Πίτερ Κέρτις απελευθερώθηκε χθες, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια ομηρίας. Στη συνέντευξή του, ο Αλ Μοαλέμ καταδίκασε έντονα το Κατάρ, το οποίο μεσολάβησε για την απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου, χαρακτηρίζοντας τη χώρα αρωγό και ιθύνοντα νου της ισλαμικής εξέγερσης.

Την Κυριακή, οι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» κατήγαγαν σημαντική νίκη, καταλαμβάνοντας το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τάκμπα, το τελευταίο προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Ράκα της Βόρειας Συρίας.

Ελέγχουν τη Ράκα

Σύμφωνα με την οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 346 τζιχαντιστές και σχεδόν 200 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη για το αεροδρόμιο, που διήρκεσε έξι ημέρες. Η νίκη αυτή προσφέρει στο «Ισλαμικό Κράτος» τον αδιαφιλονίκητο έλεγχο της επαρχίας Ράκα.

Την ήττα των κυβερνητικών δυνάμεων στη Ράκα παραδέχθηκε ο ΥΠΕΞ, Αλ Μοαλέμ, που προσπάθησε να την εμφανίσει ως στρατηγική αναδίπλωση του συριακού στρατού. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγούν ειδικοί του συριακού στρατού, η νίκη των τζιχαντιστών έχει ξεχωριστή επιχειρησιακή σημασία, καθώς η κατάληψη του αεροδρομίου τούς δίνει πρόσβαση σε αεροσκάφη και βαρύ οπλισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή