ΚΟΣΜΟΣ

Μοναξιά Βαλς – Ολάντ

monaxia-vals-amp-8211-olant-2040877

 Ο Μανουέλ Βαλς θα παραμείνει πρωθυπουργός της Γαλλίας, παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά του έχει καταβαραθρωθεί στο σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη του αξιώματος, τον Απρίλιο. Εκπρόσωποι ινστιτούτων δημοσκοπήσεων δεν θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός πρόκειται να βελτιώσει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης.

«Δεν νομίζω ότι η αλλαγή της κυβερνητικής ομάδας θα έχει σημαντική επίδραση στην κοινή γνώμη. Αυτό που καθιστά τον Φρανσουά Ολάντ τον λιγότερο δημοφιλή πρόεδρο στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας και που καταβαραθρώνει τον Μανουέλ Βαλς στις δημοσκοπήσεις είναι η έλλειψη αποτελεσμάτων και η δυσαρέσκεια των Γάλλων για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, την εργασία, την αγοραστική δύναμη και το χρέος», είπε ο Φρεντερίκ Νταμπί, υποδιευθυντής του ινστιτούτου Ιfop, στην εφημερίδα Journal du Dimanche. «Αυτό που βυθίζει την προεδρική θητεία εδώ και δύο χρόνια είναι η έλλειψη αποτελεσμάτων».

Η δημοσκόπηση του Ιfop που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της ίδιας εφημερίδας καταγράφει την απαξίωση του πρωθυπουργού στα μάτια όχι μόνο των Σοσιαλιστών ψηφοφόρων αλλά και των ψηφοφόρων όλων των πολιτικών κομμάτων. Μόλις 36% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική γνώμη για τον Βαλς, ποσοστό 9 μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του Ιουλίου και 20 μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με τις μετρήσεις προ τριμήνου. Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Ολάντ σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ, φθάνοντας το 17%, χάνοντας δηλαδή μία μονάδα σχετικά με το σταθερό ποσοστό 18% των τελευταίων μηνών.

«Ποτέ από το 1958 δεν ήταν μεγαλύτερη η απόσταση ανάμεσα στους θεσμούς που εγγυώνται τη διάρκεια της προεδρικής θητείας και τις εξουσίες της από τη μια πλευρά και στην κοινή γνώμη από την άλλη πλευρά», έγραψε ο διευθυντής κέντρου ερευνών της κοινής γνώμης Ζερόμ Ζαφρέ στην εφημερίδα Le Monde.

Ελπίδες που βούλιαξαν

Η άφιξη του Βαλς στην πρωθυπουργία συνοδεύθηκε από ελπίδες για πιο δυναμική άσκηση της πολιτικής, ελπίδες οι οποίες βούλιαξαν στο τέλμα της ύφεσης και της κοινωνικής αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η εκπαραθύρωση του Μοντεμπούρ και των λοιπών διαφωνούντων από την κυβέρνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί κίνηση πυγμής, σύμφωνα με το ρητό του Ζαν-Πιερ Σεβενεμάν ότι «ο υπουργός πρέπει να το βουλώνει. Aν θέλει να ανοίξει το στόμα του, παραιτείται». Το πρόβλημα για το όλο και μοναχικότερο δίδυμο Βαλς-Ολάντ είναι ότι πολλοί Γάλλοι δεν έχουν πεισθεί ότι η επίδειξη πυγμής γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Κύριο χαρακτηριστικό της εικόνας του Βαλς ήταν ο δυναμισμός του», σημείωσε ο Νταμπί. «Πολιτικά όμως, τώρα ο πρωθυπουργός μειώνει αναμφίβολα την πλειοψηφία του και δυσκολεύει τη ζωή του στην Εθνοσυνέλευση».