Ο Βοβεράιτ θα αφήσει τη δημαρχία του Βερολίνου

Ο Βοβεράιτ θα αφήσει τη δημαρχία του Βερολίνου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο επί 13 χρόνια δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βοβεράιτ, ανακοίνωσε χθες ότι θα παραιτηθεί τον Δεκέμβριο, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του. Ο Βοβεράιτ χαρακτήρισε «δύσκολη» την απόφαση, η οποία ακολουθεί μια μακρά περίοδο πτώσης της δημοτικότητάς του και έντονης φιλολογίας σχετικά με το πολιτικό του μέλλον.

Αυτό που σφράγισε την πολιτική καριέρα του 60χρονου Βοβεράιτ ήταν η αστοχία στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Βερολίνου. «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το άνοιγμα του αεροδρομίου», είχε δηλώσει το 2010. «Ηταν δύσκολο, αλλά δείξαμε ότι μπορούμε με επιτυχία να φέρουμε σε πέρας αυτό το τεράστιο έργο υποδομής. Βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού». Τέσσερα χρόνια αργότερα, το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό με αβέβαιο χρονικό ορίζοντα, ενώ το κόστος της κατασκευής του διπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η παραίτηση του Βοβεράιτ, του πρώτου Γερμανού πολιτικού που το 2001 παραδέχθηκε ανοικτά την ομοφυλοφιλία του, σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής για τη γερμανική πρωτεύουσα. Τις πρώτες δύο πενταετίες ο σοσιαλδημοκράτης Βοβεράιτ συγκυβέρνησε με το αριστερό κόμμα, ενώ από το 2011 συγκυβερνά με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ.

«Είμαι στα δημοτικά πράγματα 40 χρόνια. Μερικές φορές είναι δύσκολο να βρει κανείς τη σωστή στιγμή για να αποχωρήσει. Φεύγω με δική μου βούληση και είμαι υπερήφανος που έπαιξα ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης», είπε ο Βοβεράιτ, πατέρας της φράσης: «Το Βερολίνο είναι φτωχό αλλά σέξι».                               

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή