Ανησυχία προκαλεί ξανά ισλανδικό ηφαίστειο

Ανησυχία προκαλεί ξανά ισλανδικό ηφαίστειο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Ο εφιάλτης του ισλανδικού ηφαιστείου, που είχε προκαλέσει πολυήμερη αναταραχή στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές το 2010, αναβιώνει: σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας προκάλεσε ανησυχία, καθώς η περιοχή γνωρίζει ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες δέκα ημέρες. Ο χθεσινός ήταν ο ισχυρότερος ώς τώρα σεισμός, χωρίς πάντως προς το παρόν να έχουν καταγραφεί σημάδια πιθανής έκρηξης.

Τι φοβούνται οι γεωλόγοι

Οι ειδικοί φοβούνται ότι τα χτυπήματα του Εγκέλαδου θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το μεγαλύτερο σύστημα ηφαιστείων της χώρας και να προκαλέσουν χάος στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, ανάλογο με αυτό που είχε γνωρίσει η ήπειρος το 2010 για έξι συναπτές ημέρες. «Η δραστηριότητα επικεντρώνεται προς το παρόν σε μεγάλο εστιακό βάθος και δεν έχουμε δει κάτι κοντά στην επιφάνεια», σχολίασε ο Πάλμι Ερλεντσον, γεωλόγος. Την Κυριακή η Ισλανδία μείωσε το επίπεδο συναγερμού από κόκκινο σε πορτοκαλί, αφού διαπίστωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη κάτω από το παγόβουνο. Ο κόκκινος συναγερμός αφήνει να εννοηθεί ότι επίκειται έκρηξη με την πιθανότητα εκπομπής μιας σοβαρής ποσότητας στάχτης. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε μια κλίμακα πέντε σημείων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι σεισμοί των τελευταίων ημερών είναι αποτέλεσμα της ροής μάγματος κάτω από τον κρατήρα του ηφαιστείου, που προκαλεί αλλαγή της πίεσης. Η μετακίνηση του μάγματος, που υπολογίζεται σε 300 εκατ. κυβικά μέτρα κατά μήκος ενός χαντακιού 35 χιλιομέτρων, θα μπορούσε να σταματήσει και ταυτόχρονα να περιοριστεί η σεισμική δραστηριότητα.

«Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε αν θα σταματήσει, αν θα συνεχίσει για λίγο ή θα εκραγεί. Είναι αδύνατο να προβλέψουμε», διευκρίνισε ο Ερλεντσον. Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί χιλιάδες μικρότερες δονήσεις και οι περιοχές γύρω από το ηφαίστειο, στο κέντρο της χώρας-νήσου στον Βόρειο Ατλαντικό, έχουν εκκενωθεί. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, περίπου 300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή του ηφαιστείου. Εκεί δεν μένει μεν κανείς μόνιμος κάτοικος, όμως την επισκέπτονται συχνά τουρίστες και κυνηγοί. Το Μπαρνταρμπούνγκα βρίσκεται κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας, τον Βατνατζοκούλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μπαρνταρμπούνγκα βρίσκεται σε διαφορετική οροσειρά από το ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ, η έκρηξη του οποίου το 2010 είχε προκαλέσει το κλείσιμο μεγάλου μέρους του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, επηρεάζοντας περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Το κόστος από το κλείσιμο του εναέριου χώρου είχε ανέλθει σε 1,7 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή