Ερευνα για αμέλεια της Λαγκάρντ στην υπόθεση «Ταπί»

Ερευνα για αμέλεια της Λαγκάρντ στην υπόθεση «Ταπί»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Επισήμως ύποπτη αλλά για κατηγορίες πολύ ελαφρύτερες από αυτές που αρχικά της αποδίδονταν χαρακτηρίστηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από τη γαλλική Δικαιοσύνη, σε σχέση με την εμπλοκή της στην πολύκροτη υπόθεση Ταπί.

Η Λαγκάρντ απέρριψε τις κατηγορίες ως αβάσιμες και επέστρεψε στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Το γαλλικό «δικαστήριο της Δημοκρατίας», αρμόδιο για αδικήματα που έχουν διαπραχθεί από υπουργούς στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, ερευνά τις ευθύνες της Λαγκάρντ για απόφαση που έλαβε ως υπουργός Οικονομικών το 2007 και η οποία ζημίωσε το γαλλικό Δημόσιο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ προς όφελος του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.

«Επειτα από τρία χρόνια ερευνών, ο μόνος ισχυρισμός που έχει παραμείνει στο τραπέζι είναι ότι λόγω αμέλειας ή ελλιπούς προσοχής ίσως δεν επενέβην προκειμένου να εμποδίσω την προσφυγή στη διαιτησία, η οποία έθεσε τέρμα στην πολύχρονη δικαστική υπόθεση “Ταπί”», ανακοίνωσε χθες η Λαγκάρντ μετά τον τερματισμό της 15ωρης κατάθεσής της ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας Adidas, είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais ζητώντας αποζημίωση για απάτη. Η υπόθεση βρισκόταν επί χρόνια στις διάφορες βαθμίδες της γαλλικής Δικαιοσύνης ώς το 2007, οπότε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην παραπομπή της σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

Το διαιτητικό δικαστήριο, του οποίου προήδρευε ο δικηγόρος Πιερ Εστούπ, επιδίκασε 400 εκατομμύρια ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί, ποσό πολύ υψηλότερο από οτιδήποτε προέβλεπαν οι ώς τότε αποφάσεις της τακτικής Δικαιοσύνης.

Η επικεφαλής

Στη διάρκεια των ερευνών, προέκυψε ότι ο Ταπί και ο συνήγορός του είχαν σχέσεις με τον υποτιθέμενο αμερόληπτο Εστούπ, τις οποίες δεν είχαν γνωστοποιήσει. Εναντίον του επιχειρηματία, του συνηγόρου του και του πρόεδρου του διαιτητικού δικαστηρίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για απάτη.

Την ίδια χρονιά, το 2007, ο Ταπί, που παλαιότερα είχε κατέβει στην πολιτική με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, άλλαξε αιφνιδιαστικά πολιτικές προτιμήσεις, χρηματοδοτώντας την προεκλογική εκστρατεία του συντηρητικού προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ο Σαρκοζί τοποθέτησε την Κριστίν Λαγκάρντ στο υπουργείο Οικονομικών και η Λαγκάρντ έστειλε την υπόθεση «Ταπί» στη διαιτησία.

Ουδέν σχόλιον από ΔΝΤ

«Η επιλογή να διατηρήσει την κ. Λαγκάρντ στην ηγεσία του ανήκει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ. Δεν είναι βέβαιο πόσα χρόνια ακόμη θα διαρκέσουν οι έρευνες και πότε θα ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης. Η ποινή για αμέλεια στην άσκηση υπουργικού αξιώματος επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ.

O εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το Ταμείο αναμένει ενημέρωση και ώς τότε δεν έχει κανένα σχόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή