Αμερικανός τζιχαντιστής στη Συρία

Αμερικανός τζιχαντιστής στη Συρία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Τον θάνατο Αμερικανού πολίτη, που πολεμούσε στο πλευρό των μαχητών του Ιερού Πολέμου, επιβεβαίωσε χθες η Ουάσιγκτον, αποκαλύπτοντας την ταυτότητά του.

«Γνωρίζαμε ότι ο Αμερικανός πολίτης Ντάγκλας Μακόθουρ Μακέιν βρίσκεται στη Συρία, ενώ είμαστε σήμερα σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον θάνατό του. Συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε μέσον για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση όσων επιστρέφουν από τα πεδία μαχών σε Συρία και Ιράκ», είπε χθες η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κέιτλιν Χέιντεν.

Ο Μακέιν είχε ασπασθεί το Ισλάμ πριν από λίγα χρόνια, ενώ ταξίδεψε στη Συρία μέσω Τουρκίας για να πολεμήσει υπέρ της πίστης του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ, έχει δηλώσει ότι 7.000 ξένοι μαχητές πολεμούν σήμερα με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ερευνούν αυτή τη στιγμή περίπου 100 Αμερικανούς για «ύποπτα» ταξίδια σε Συρία και Ιράκ.

Συνοριακή προέλαση

Σημαντική επιτυχία κατήγαγε χθες το προσκείμενο στην Αλ Κάιντα ισλαμικό Μέτωπο αλ Νούσρα, καταλαμβάνοντας ύστερα από σφοδρή μάχη την Κουνέιτρα, το μοναδικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, στις υπώρειες των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψωμάτων του Γκολάν. Οι ισλαμιστές του Αλ Νούσρα είχαν καταλάβει και πέρυσι, για μικρό χρονικό διάστημα, το συνοριακό πέρασμα, για να το εγκαταλείψουν αργότερα. Η επιτυχία του Αλ Νούσρα προκαλεί νέους πονοκεφάλους στο καθεστώς Ασαντ, που βρίσκεται να πολεμά ισλαμιστές σε δύο μέτωπα: στα δυτικά τους μαχητές του Αλ Νούσρα και στα ανατολικά της χώρας εκείνους του Ισλαμικού Κράτους.

Πρωτοβουλία ΗΠΑ

Στο μεταξύ, «πάγο» έριξε χθες το Βερολίνο στις αμερικανικές προσπάθειες δημιουργίας δυτικής συμμαχίας, με στόχο την αντιμετώπιση του κινδύνου που παρουσιάζει η επέλαση του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ότι αν και το Βερολίνο βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους γύρω από το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Συρία, δεν σχεδιάζει να συναινέσει σε κάτι τέτοιο. «Ασφαλώς και συζητούμε το θέμα με τους συμμάχους μας, αλλά η καγκελάριος είπε πριν από λίγες ημέρες ότι η Γερμανία δεν πρέπει να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέας ανθρωπιστικής αποστολής, με αποδέκτες αυτή τη φορά τη μειονότητα των σιιτών Τουρκμένων του βόρειου Ιράκ, οι περιοχές των οποίων πολιορκούνται εδώ και εβδομάδες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ουάσιγκτον στρέφει την προσοχή της κατά προτεραιότητα στην κωμόπολη Αμιρλί, 170 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, όπου 15.000 Τουρκμένοι του Ιράκ βρίσκονται αποκλεισμένοι χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα ή πόσιμο νερό. Την επιτακτική ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης στο Αμιρλί επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή