Εννιάχρονη στις ΗΠΑ σκότωσε εκπαιδευτή όπλων

Εννιάχρονη στις ΗΠΑ σκότωσε εκπαιδευτή όπλων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας εκπαιδευτής σκοποβολής έπεσε νεκρός όταν δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι από μία εννιάχρονη μικρή, την οποία εκπαίδευε στη χρήση του αυτομάτου όπλου ούζι. Σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Μοχάβε στην Αριζόνα, όπου έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν, ο εκπαιδευτής, ο 39χρονος Τσαρλς Βάκα, διακομίστηκε μετά το δυστύχημα στο νοσοκομείο και μερικές ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Το μικρό κορίτσι είχε πάει συνοδευόμενo από τους γονείς του κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών στο ανοικτό σκοπευτήριο Μπέργκερς εντ Μπούλετς.

Μια σφαίρα στο κεφάλι

Ο σερίφης Τζιμ Μακέιμπ, εξηγώντας πώς συνέβη το τραγικό δυστύχημα, αποκάλυψε ότι το νεαρό κορίτσι στεκόταν δίπλα στον εκπαιδευτή όταν τράβηξε τη σκανδάλη. Είχε προηγουμένως ρίξει αρκετές μεμονωμένες βολές με το αυτόματο ούζι αλλά, για άγνωστο λόγο, ο εκπαιδευτής μετέβαλε τις ρυθμίσεις του όπλου έτσι ώστε να ρίχνει ριπές. Το όπλο «κλώτσησε» και ξέφυγε από τα χέρια του κοριτσιού, με αποτέλεσμα μία σφαίρα να βρει τον Τσαρλς Βάκα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αριζόνας, απαγορεύεται η κατοχή όπλου από ανηλίκους εκτός κι αν συνοδεύονται από γονέα, κηδεμόνα ή εκπαιδευτή σκοποβολής. Αλλωστε, όπως δήλωσε και ο σερίφης Μακέιμπ, δεν πρόκειται να ασκηθούν διώξεις κατά των υπευθύνων του σκοπευτηρίου. Το τραγικό δυστύχημα έχει καταγραφεί από τους γονείς της μαθήτριας σε βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο εκπαιδευτής να παροτρύνει το κοριτσάκι που φοράει ένα γκρίζο μπλουζάκι και ροζ σορτς να ρίξει. Ακούγεται επίσης να λέει ότι αλλάζει τη ρύθμιση του όπλου σε πλήρως αυτόματο.

Αυτός ο εντελώς άνευ λόγου θάνατος φέρει στο προσκήνιο, για ακόμα μία φορά, τη σχέση των Αμερικανών με τα κάθε είδους όπλα, μία σχέση που όπως τραγικά αποδείχθηκε ξεκινά εξ απαλών ονύχων.

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας

Ο Ρόναλντ Σκοτ, ειδικός στην ασφάλεια των όπλων, λέει ότι τα περισσότερα σκοπευτήρια στις ΗΠΑ δεν έχουν όριο ηλικίας, αλλά τηρούνται αυστηροί κανόνες ασφαλείας όταν τα παιδιά χειρίζονται όπλα καθώς και ότι συνήθως οι εκπαιδευτές κρατούν στα χέρια τους τα όπλα όταν πυροβολούν παιδιά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η οπλοκατοχή είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και σύμφωνα με κάποια στοιχεία οι είκοσι στους εκατό Αμερικανούς έχουν κάποιου είδους όπλο στο σπίτι τους. Τραγικά περιστατικά ομαδικών δολοφονιών όπως συνέβη στο λύκειο του Κόλουμπαϊν, το πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ αλλά και στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ είναι μάλλον συνήθη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δράστες αυτών των δολοφονιών έχουν αποκτήσει τον οπλισμό τους με νόμιμο τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή