«Καλύτερα μαζί», λένε οι Σκωτσέζοι καλλιτέχνες

«Καλύτερα μαζί», λένε οι Σκωτσέζοι καλλιτέχνες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΣΕΙΣ. Θα πρέπει να αισθάνεται λίγο μόνος ο Σον Κόνερι, καθώς είναι από τους ελάχιστους τόσο διάσημους Σκωτσέζους που τάσσεται με τόση σαφήνεια και σθεναρότητα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Ο Κόνερι τα λέει χρόνια τώρα, αλλά αυτό το καλοκαίρι, με το δημοψήφισμα να πλησιάζει (18 Σεπτεμβρίου), τα βρετανικά, κυρίως, μέσα ζητούν από όλο και περισσότερους διασήμους, πολύ ή λίγο, να δημοσιοποιήσουν τη στάση τους.

Αν και ένα μεγάλο ποσοστό είναι «ήξεις-αφήξεις», πολλοί, και ανάμεσά τους ονόματα όπως η Εμα Τόμσον και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, είναι υπέρ της διατήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου ως έχει. Η Ρόουλινγκ, δε, η δημιουργός του Χάρι Πότερ, έχει προχωρήσει σε δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου στερλινών στην οργάνωση «Better Together» (που ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό την ενημέρωση και την εκστρατεία υπέρ της διατήρησης της ένωσης). Η ίδια έχει σαφείς απόψεις, τις οποίες έχει δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της: «Ο δισταγμός μου να υποστηρίξω την ανεξαρτησία δεν έχει να κάνει στο ελάχιστο με έλλειψη πίστης για τον θαυμάσιο λαό και τα επιτεύγματα της Σκωτίας. Η απλή αλήθεια είναι ότι η Σκωτία δέχεται τις πιέσεις του 21ου αιώνα όπως και άλλες περιοχές του κόσμου. Πρέπει να είναι ανταγωνιστική στις ίδιες οικουμενικές αγορές, να είναι ισχυρή απέναντι στις ίδιες απειλές και να είναι ευέλικτη μέσα στο κλίμα της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης».

«Κίνδυνος ρίσκου»

Μάλλον αντίθετη στην απόσχιση αλλά με μεγάλη απόσταση είναι η Ανι Λένοξ των Eurythmics, που στη σελίδα της στο Facebook έγραψε ότι «το ζήτημα είναι σύνθετο και υπάρχει υψηλός κίνδυνος ρίσκου. Προσωπικά δεν είμαι ούτε τυχοδιώκτρια ούτε μάντισσα, οπότε η άποψή μου δεν έχει και μεγάλη σημασία».

Πολλοί είδαν το θέμα του δημοψηφίσματος ως μία αφορμή για να δουν το πολιτικό μυαλό πολλών διασημοτήτων. Ο Ντέιβιντ Μπόουι, αν και Αγγλος, είχε αιφνιδιάσει όταν στη βράβευσή του στα Brit Awards είχε στείλει μήνυμα στους Σκωτσέζους: «Σκωτία, μείνε μαζί μας». Πολιτικά ευαίσθητη είναι και η Εμα Τόμσον (που η μητέρα της είναι Σκωτσέζα). Οταν ρωτήθηκε, δήλωσε: «Καταλαβαίνω τη γοητεία που μπορεί να κρύβει μια υπόθεση ανεξαρτησίας. Αλλά γιατί να επιμένουμε να χτίζουμε νέα σύνορα ανάμεσα στους ανθρώπους σε έναν διαρκώς συρρικνούμενο κόσμο, όπου ακόμη παλεύουμε να ζήσουμε ο ένας δίπλα στον άλλον;».

Γνώμονας το συμφέρον

Κατά της απόσχισης τάσσεται και ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ο πρώην προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εκανε δωρεά 501 στερλινών στο «Better Together», ξεπερνώντας συμβολικά κατά μία λίρα το ανώτατο όριο που είχε προταθεί για τους Σκωτσέζους που ζουν στο εξωτερικό. Με μεγάλη απόσταση, όμως, τοποθετήθηκε ο τενίστας Αντι Μάρεϊ. «Θα πρέπει να μελετήσω καλύτερα το θέμα. Δεν πρέπει να κρίνουμε εν θερμώ αλλά με γνώμονα τι συμφέρει οικονομικά τη Σκωτία». Στο άλλο άκρο βρίσκεται η ερμηνεύτρια Σούζαν Μπόιλ. «Eίμαι περήφανη και πατριώτισσα ως Σκωτσέζα, παθιασμένη για την κληρονομιά μου και την πατρίδα μου. Αλλά δεν είμαι εθνικίστρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή