Ρωσική εισβολή καταγγέλλουν το Κίεβο και το ΝΑΤΟ

Ρωσική εισβολή καταγγέλλουν το Κίεβο και το ΝΑΤΟ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μόλις ημέρες μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ, με αντικείμενο τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο κατήγγειλε εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα του και ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία για να προεδρεύσει σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη της Ανατολικής Ουκρανίας «είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά παραμένει υπό έλεγχο», δήλωσε ο Ποροσένκο, καλώντας τους ομοεθνείς του «να μην παραδοθούν στον πανικό» λόγω της θρυλούμενης εισβολής ρωσικών στρατευμάτων.

Προηγουμένως, οι αυτονομιστές είχαν καταλάβει τη στρατηγικής σημασία πόλη Νοβοαζόφσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, ανοίγοντας και τρίτο πολεμικό μέτωπο, ύστερα από εκείνα του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. Το Νοβοαζόφσκ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από τη Μαριούπολη, ενδεχόμενη κατάληψη της οποίας από τους αυτονομιστές θα τους προσέφερε τον έλεγχο ολόκληρης της Αζοφικής Θάλασσας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφαλή σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ουκρανικού συμβούλιου ασφαλείας, συνταγματάρχη Αντρέι Λισένκο, τεθωρακισμένα και μονάδες πυροβολικού του ρωσικού στρατού εκτόξευσαν γύρω στις 11 το πρωί πυραύλους Γκραντ σε μεθοριακό φυλάκιο της Ανατολικής Ουκρανίας, για να περάσουν, μιάμιση ώρα αργότερα, τα ουκρανικά σύνορα, προερχόμενα από το Βέσελο-Βοζνέσενκα και το Μαξίμοβο, της ρωσικής περιοχής Ροστόφ.

Την ίδια περίπου ώρα, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ταξίαρχος Νίκο Τακ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 1.000 Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στην Ουκρανία, μεταφέροντας υψηλής στάθμης οπλικά συστήματα, και ενεπλάκησαν σε αιματηρές συγκρούσεις με ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Τακ παρουσίασε και δορυφορικές φωτογραφίες.

Τις καταγγελίες του Κιέβου και του ΝΑΤΟ διέψευσε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Αντρέι Κέλιν, υποστηρίζοντας ότι «κανένα τμήμα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δεν πέρασε τα σύνορα με την Ουκρανία». Ωστόσο, ο αυτόκλητος «πρωθυπουργός» των ρωσόφωνων ανταρτών στο Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, αναγνώρισε ότι περί τους 3.000 – 4.000 Ρώσοι «εθελοντές» μάχονται στο πλευρό των αυτονομιστών.

Στο Κίεβο, εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας την παραίτηση του Ποροσένκο και του υπουργού Αμυνας. Τέλος, χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μεταφέρθηκε το προξενείο

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Αν. Ουκρανία και η επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας υποχρέωσαν την Αθήνα να μεταφέρει την έδρα του γενικού προξενείου της Μαριούπολης σε πιο ασφαλές μέρος στα δυτικά. Χθες, ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος αποδέχθηκε την εισήγηση του γενικού προξένου Δ. Παπανδρέου για προσωρινή μεταφορά της έδρας στο Ντνιπροπετρόβσκ. Η πόλη αυτή έχει αεροπορική σύνδεση με Θεσσαλονίκη και Κίεβο. Στη Μαριούπολη κατοικούν περίπου 100.000 ομογενείς, με τους επικεφαλής των κοινοτήτων των οποίων επικοινώνησε ήδη ο ΥΦΥΠΕΞ Α. Γεροντόπουλος, ώστε να τους ενημερώσει για τη μεταφορά της έδρας. Η Μαριούπολη είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 25 χλμ. από την πόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή