Στρατιωτικές δεξιότητες, τεχνικές τρομοκρατών στο ISIS

Στρατιωτικές δεξιότητες, τεχνικές τρομοκρατών στο ISIS

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία» συνεχίζουν να καταλαμβάνουν εδάφη, η οργάνωση έχει δημιουργήσει σιωπηρά μια διοικητική δομή αποτελούμενη κυρίως από μεσήλικους Ιρακινούς που επιβλέπουν τα τμήματα των οικονομικών, των εξοπλισμών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των στρατολογήσεων. Στην κορυφή της οργάνωσης βρίσκεται ο αυτοανακηρυγμένος ηγέτης όλων του μουσουλμάνων, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος επέλεξε τους συνεργάτες του ανάμεσα σε άνδρες που συνάντησε ως κρατουμένος των ΗΠΑ. Εχει προτίμηση στους στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα στην ομάδα του να συμμετέχουν πολλοί αξιωματικοί του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τα στοιχεία των επιτυχιών

H επιτυχία του «Ισλαμικού Κράτους» στο πεδίο της μάχης μπορεί να εξηγηθεί από την ιστορία των ηγετών του, οι οποίοι συνδύασαν τις παραδοσιακές στρατιωτικές τους δεξιότητες με τεχνικές των τρομοκρατών, που ενισχύθηκαν από χρόνια μαχών με τα αμερικανικά στρατεύματα. Την ίδια στιγμή, διαθέτουν βαθιά γνώση της περιοχής και δίκτυα επαφών. Το «Ισλαμικό Κράτος» είναι ένα υβρίδιο τρομοκρατών και στρατιωτικών.

Για κάποιους, η επικράτηση των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους», η ανακήρυξη του χαλιφάτου και η επιβολή ενός σκληρού ισλαμιστικού καθεστώτος δεν αποτέλεσαν έκπληξη. Οι επικεφαλής της οργάνωσης είναι εκείνοι που κατόρθωσαν να επιβιώσουν της επιθετικής αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο της υπηρεσίας πληροφοριών.

Η επιτυχημένη πορεία τους «Ισλαμικού Κράτους» έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε Αμερικανούς και περιφερειακούς αξιωματούχους ασφαλείας, που δηλώνουν ότι ο τρόπος που πολεμούν οι μαχητές του ομοιάζει περισσότερο με αυτό των στρατιωτών παρά με εκείνο των ανταρτών, καθώς κρατούν μεγάλα τμήματα περιοχών και συντονίζουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Η οργάνωση έχει λάβει την υποστήριξη και άλλων ένοπλων σουνιτικών ομάδων και πρώην μελών του κόμματος Μπάαθ.

Η ομάδα του Μπαγκντάντι περιλαμβάνει δώδεκα τοπικούς ηγέτες, μία τριμελή ομάδα που ασχολείται με τα ζητήματα του πολέμου και οκτώ ακόμη άνδρες που διαχειρίζονται τα οικονομικά, τους αιχμαλώτους και τις στρατολογήσεις. Οι επιχειρήσεις διεκπεραιώνονται από ένα δίκτυο περιφερειακών διοικητών που διαθέτουν τους δικούς τους υφισταμένους και ένα βαθμό αυτονομίας. Ο αριθμός αυτών των διοικητών φτάνει τους 25 σε όλο το Ιράκ και τη Συρία, με το ένα τρίτο εξ αυτών να συνδέεται με τον στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν και να έχει φυλακισθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Μάικλ Νάιτς, Ιρακινός αναλυτής στο Ινστιτούτο για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον, δηλώνει ότι η προσχώρηση τόσων πολλών αξιωματικών του Χουσεΐν στο «Ισλαμικό Κράτος» δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή