Πιο νότια η έρευνα για το Μπόινγκ

Πιο νότια η έρευνα για το Μπόινγκ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει εκ νέου η αναζήτηση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση ΜΗ370 όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου, οι φορείς που έχουν αναλάβει το εγχείρημα επισημαίνουν ότι η ζώνη έρευνας στον νότιο Ινδικό Ωκεανό πρόκειται να μετατοπισθεί νοτιότερα, καθώς έχουν βρεθεί νέα στοιχεία σχετικά με την τελευταία θέση του εξαφανισμένου αεροσκάφους.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Ουάρεν Τρας, τόνισε ότι η ανάλυση μιας τηλεφωνικής κλήσης που έγινε προς το αεροσκάφος από δορυφορικό τηλέφωνο στην έδρα της αεροπορικής εταιρείας, λίγη ώρα αφότου το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, «υποδεικνύει ότι το αεροσκάφος στράφηκε προς τον Νότο νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικώς υπολογιστεί».

Ωστόσο το γενικότερο πεδίο ερευνών θα παραμείνει αμετάβλητο. Την ερχόμενη εβδομάδα, ειδικοί από όλο τον κόσμο πρόκειται να συναντηθούν προκειμένου να αποφασίσουν κατά πόσο η έκταση των 60 χιλιάδων χιλιομέτρων που ερευνάται θα επεκταθεί νοτιότερα.

«Δεν αποκλείεται να επεκταθεί νοτιότερα η περιοχή της έρευνας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Ντόλαν της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών.

Η νέα ανάλυση –που επιβάλλει την προς Νότο μετατόπιση του πεδίου έρευνας– βασίζεται σε δύο δορυφορικές τηλεφωνικές κλήσεις που έκαναν μέλη της Malaysia Airlines προς το πλήρωμα της πτήσης ΜΗ370. Οι ερευνητές που προσπαθούν να εντοπίσουν πού βρίσκεται σήμερα το αεροσκάφος γνώριζαν εξαρχής για τα δύο τηλεφωνήματα, αλλά μόνο πρόσφατα κατάφεραν να αναπτύξουν μεθόδους ανάλυσης των τηλεφωνικών στοιχείων κατά τρόπο ώστε να υποδεικνύουν την κατεύθυνση της πτήσης του αεροπλάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με ανάλογη μέθοδο οι ερευνητές προσδιόρισαν και την ευρύτερη περιοχή της έρευνας.

Οι δύο δορυφορικές κλήσεις έγιναν αφότου το αεροπλάνο είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ, πετώντας δυτικά από τη Σουμάτρα, σε εναέριο χώρο όπου δεν μπορούσε να εντοπισθεί από τα στρατιωτικά ραντάρ της Μαλαισίας.

Το συνολικό πεδίο έρευνας καλύπτει μια έκταση με μήκος 700 χλμ. και πλάτος 80 χλμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή