Αφροαμερικανός υπουργός στο Μιζούρι

Αφροαμερικανός υπουργός στο Μιζούρι

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΝ ΛΟΥΙΣ. Νέο επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας για την πολιτεία του Μιζούρι, που γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός μέλος του υπουργικού συμβουλίου, διόρισε χθες ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον, τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.

Ο κ. Νίξον διόρισε τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας του Σεν Λούις, Ντάνιελ Αϊσομ, που θα αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας τη Δευτέρα, αντικαθιστώντας τον Τζέρι Λι. Ο κυβερνήτης Νίξον έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις για την απουσία Αφροαμερικανών στο υπουργικό του συμβούλιο, αλλά και για τους χειρισμούς του μετά τη δολοφονία του Μπράουν, στις 9 Αυγούστου.

Μιλώντας για τον νεοδιορισθέντα χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Νίξον έκανε λόγο για «ένα άξιο στέλεχος, με πολυετή πείρα στις διωκτικές υπηρεσίες, που θα αντιπροσωπεύσει επάξια τους πολίτες του Μιζούρι».

Στους δρόμους του Φέργκιουσον περιπολούν σήμερα τα μέλη της αστυνομίας Αυτοκινητοδρόμων του Μιζούρι, που αντικατέστησαν στον ρόλο αυτό την εθνοφρουρά. Η επιλογή του κυβερνήτη Νίξον να καλέσει την εθνοφρουρά τού κόστισε δριμύτατη κριτική, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να τον εμφανίζουν ως αναποτελεσματικό ρατσιστή, υποχρεωμένο να κρύβεται πίσω από τα τεθωρακισμένα οχήματα της εθνοφρουράς.

Στρατιωτικοποίηση αστυνομικών

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Φέργκιουσον υπενθύμισαν ότι οι διακρίσεις εις βάρος των μαύρων αποτελούν μόνιμη πηγή έντασης στην αμερικανκή κοινωνία. Την ίδια στιγμή, έντονη αμφισβήτηση δέχεται και η τακτική που θέλει τη στρατιωτικοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, με τη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού και μεθόδων κατάλληλων για πεδία μαχών και όχι για τους δρόμους ημιαστικών περιοχών, όπως το Φέργκιουσον. Οι τακτικές αυτές, όπως αποδείχθηκε στο Μισούρι, αποξενώνουν τους πολίτες από την αστυνομία και οδηγούν σε επικίνδυνα ξεσπάσματα οργής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή