Μη επανδρωμένα αεροπλάνα για τις επιδείξεις της Ντίσνεϊ

Μη επανδρωμένα αεροπλάνα για τις επιδείξεις της Ντίσνεϊ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΡΛΑΝΤΟ. Τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μελετά η Disney, με στόχο τη βελτίωση των εναέριων επιδείξεων, όπως την τοποθέτηση ιπτάμενων οθονών και την εναιώρηση γιγάντιων τρισδιάστατων φουσκωτών ζώων για τα διάσημα πάρκα της.

Σε σειρά αιτήσεων ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε η Disney το 2013, η εταιρεία εμφανίζεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει τα μη επανδρωμένα αυτά ιπτάμενα οχήματα για την αντικατάσταση των παραδοσιακών πυροτεχνημάτων και των τεράστιων μπαλονιών, που σήμερα ελέγχονται με ενσύρματα συστήματα από χειριστές στο έδαφος. «Με έναν τρόπο, που θυμίζει το χέρι του χειριστή στο κουκλοθέατρο, τα ιπτάμενα οχήματα θα πετούν σε προκαθορισμένη πορεία, υποστηρίζοντας και καθοδηγώντας τις φουσκωτές μαριονέτες», αναφέρει η αίτηση ευρεσιτεχνίας.

Στο έγγραφο που κατέθεσε η Disney στις αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες περιγράφεται ο τρόπος, με τον οποίο πολλοί χαρακτήρες ή κούκλες θα κρέμονται στον αέρα, χάρη στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για να εκτελέσουν τις καλά χορογραφημένες και απόλυτα συγχρονισμένες κινήσεις τους.

Κάθε ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να ελέγχεται από το έδαφος ή να ενταχθεί σε ηλεκτρονικό σύστημα «αλληλεξάρτησης», που θα επιτρέπει σε κάθε μέλος της «ομάδας» να αντιλαμβάνεται την παρουσία των άλλων οχημάτων, για να δημιουργήσουν γιγάντιο ιπτάμενο σύμπλεγμα. Οι αισθητήρες κάθε ιπτάμενου οχήματος θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μετρήσουν την ταχύτητα του ανέμου, πραγματοποιώντας τις αναγκαίες διορθώσεις στην πορεία τους, ώστε να μη βγαίνουν εκτός σχηματισμού.

Συζήτηση για κινδύνους

Τα μη επανδρωμένα οχήματα απασχολούν επ’ εσχάτων την επικαιρότητα, προκαλώντας συζήτηση γύρω από τους τυχόν κινδύνους που εγκυμονούν για την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά και τα ζητήματα που εγείρουν γύρω από την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Η Βρετανία έχει νομοθετήσει, απαγορεύοντας τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ακτίνα μικρότερη των 50 μέτρων από κτίσματα. Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορίας εξετάζει, όμως, την ένταξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στους κανόνες πτήσης για τα εμπορικά αεροσκάφη έως τα τέλη του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή