Συναγερμός για το ηφαίστειο

Συναγερμός για το ηφαίστειο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Σε κατάσταση πορτοκαλί ή συναγερμού βρίσκεται από χθες η Ισλανδία, εξαιτίας της «ήπιας» έκρηξης που σημειώθηκε στο σύστημα του ηφαιστείου Μπαρνταρμπούνγκα, η οποία, ωστόσο, δεν συνοδεύτηκε από την απελευθέρωση ηφαιστειακής τέφρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ισλανδία. Ηδη το 2010 ή έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφγιαλαγιοκούλ προκάλεσε πραγματικό χάος στις αεροπορικές μεταφορές σε Βόρεια Ευρώπη και Αμερική καθηλώνοντας στα αεροδρόμια εκατομμύρια επιβάτες και προκαλώντας το κλείσιμο ενός μεγάλου κομματιού του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για έξι ημέρες.

Εχει μήκος 190 χλμ.

Το μεγαλύτερο ηφαιστειακό σύστημα της Ισλανδίας «κόβει» στα δύο το νησί του Βόρειου Ατλαντικού έχοντας μήκος 190 χιλιόμετρα και πλάτος 25 χιλιομέτρων. Τις τελευταίες εβδομάδες οι σεισμογράφοι που είναι τοποθετημένοι εκεί έχουν καταγράψει εκατοντάδες σεισμούς, κάνοντας τους επιστήμονες να πιστέψουν ότι επίκειται η έκρηξη του ηφαιστείου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Ρέικιαβικ, πάντως, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα άρχισε η έκρηξη σε μια ρωγμή μήκους ενός χιλιομέτρου βορείως του παγετώνα Βατναγιοκούλ, που καλύπτει μέρος του συστήματος Μπαρνταρμπούνγκα. Ο κίνδυνος νέφους τέφρας είναι μεγαλύτερος όταν η έκρηξη του ηφαιστείου λαμβάνει χώρα κάτω από παγετώνα. Πάνω από το σημείο της έκρηξης η κατάσταση συναγερμού αυξήθηκε σε «κόκκινη» αλλά αργότερα έγινε «πορτοκαλί» και έκλεισε ο εναέριος χώρος σε ακτίνα τριών ναυτικών μιλίων, αναφέρει ανακοίνωση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Κρίσεων.

Το «πορτοκαλί» είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μιας χρωματικής κλίμακας που περιλαμβάνει πέντε επίπεδα και υποδεικνύει ότι ίσως επίκειται η έκρηξη και υπάρχει σαφής κίνδυνος νέφους τέφρας.

«Επί του παρόντος δεν έχει ανιχνευτεί ηφαιστειακή τέφρα από το σύστημα των ραντάρ της Ισλανδίας. Η σεισμική ακολουθία είναι ασθενής, γεγονός που σημαίνει ότι θα δούμε μια διαχυτική έκρηξη χωρίς μεγάλη εκρηκτική δραστηριότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του κέντρου.

Η έκρηξη που καταγράφηκε, από τις 00.20 έως τις 02.00 GMT την Παρασκευή, σημειώθηκε περίπου σαράντα χιλιόμετρα από τον κεντρικό κρατήρα του Μπαρνταρμπούνγκα, ενώ η δραστηριότητα που ακολούθησε ήταν μικρότερης ισχύος.

Οπως λέει ο Νικ Πέτφορντ, ηφαιστειολόγος του Πανεπιστημίου του Νορθάμπτον, οι διαχυτικές εκρήξεις είναι εντυπωσιακές αλλά χαμηλής κλίμακας και συνήθως καταλαγιάζουν έπειτα από μερικές ώρες. «Αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα αεροσκάφη», κατέληξε ο Βρετανός ειδικός. Ομως παρά την καθησυχαστική τους προσέγγιση, λένε οι ειδικοί, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν κατά τρόπο που κανένας τώρα δεν επιθυμεί. «Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με το ηφαίστειο Εϊγιαφγιαλαγιοκούλ το 2010», επισημαίνει ο Πέτφορντ. Τέλος, ο ίδιος τονίζει ότι όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκρηξης που συντελείται τώρα, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναζητήσουν άλλα σημάδια που να προμηνύουν τι πρόκειται να συμβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή