ΚΟΣΜΟΣ

Παπούα Νέα Γουινέα: Ξύπνησε το ηφαίστειο Ταβουρβούρ

papoya-nea-goyinea-xypnise-to-ifaisteio-tavoyrvoyr-2041479

 Το ηφαίστειο Ταβουρβούρ στην ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα άρχισε να εκρήγνυται σήμερα εκτοξεύοντας ένα σύννεφο καυτής στάχτης και πέτρες, απειλώντας τα γύρω χωριά και δημιουργώντας προβλήματα στις αερομεταφορές στον Ειρηνικό, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

To όρος Ταβουρβούρ, του οποίου ισχυρή έκρηξη το 1994 είχε καταστρέψει την πόλη Ραμπαούλ στο νησί της Νέας Βρετανίας, ξύπνησε νωρίς το πρωί και η έκρηξή του προκάλεσε ζημιές στις σοδειές, ενώ ήταν αιτία τα σχολεία και τα καταστήματα να μείνουν κλειστά.

"Η έκρηξη άρχισε αργά πριν μετατραπεί σε έκρηξη ασθενούς ισχύος, εκσφενδονίζοντας καυτή στάχτη και συνοδεύεται από τους θορύβους της έκρηξης και υπόκωφο βουητό", ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο ηφαιστειακής δραστηριότητας της Ραμπαούλ.

Οι αρχές εκκένωσαν τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο και οι κάτοικοι της Ραμπαούλ, της οποίας οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από στάχτη έλαβαν οδηγίες να λάβουν προφυλάξεις. Οι αρχές δεν ανέφεραν τραυματίες ούτε σημαντικές υλικές ζημιές.

"Η κατάσταση έχει κάπως ηρεμήσει εκτός από το βουητό που παραμένει, καθώς το ηφαίστειο εκτοξεύει πέτρες", σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο PNGloop.

Σύμφωνα με το Κέντρο Παρατήρησης ηφαιστειακής στάχτης του Ντάργουιν στην Αυστραλία, το σύννεφο μετακινείται προς τα νοτιο-ανατολικά, προς τα νησιά του Σολομώντα και μετά προς το αρχιπέλαγος Βανουάτου. Αναμένεται να διασχίσει τον αυστραλιανό εναέριο χώρο, χωρίς να περάσει πάνω από το νησί.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρία Qantas έχει ήδη αλλάξει την πορεία τριών πτήσεών της.

"Το σχέδια πτήσης μεταξύ Σίδνεϊ και αεροδρομίου Ναρίτα στο Τόκιο και μεταξύ Σίδνεϊ και Σανγκάης άλλαξαν. Οι πτήσεις QF21, QF22 και QF30 θα πετάξουν πάνω από την κεντρική Παπούα Νέα Γουινέα για να αποφύγουν το νέφος, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Το ηφαίστειο, ύψους 688 μέτρων, έχει ξυπνήσει αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες.